Приоритетите на Министерството на здравеопазването в рамките на Българското председателство

...
Приоритетите на Министерството на здравеопазването в рамките на Българското председателство
Коментари Харесай

Министър Ананиев разговаря с еврокомисаря по здравеопазване Витянис Андрюкайтис

Приоритетите на Министерството на здравеопазването в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, бъдещият Регламент за оценка на здравните технологии и европейските референтни мрежи от високотехнологични лечебни заведения бяха измежду тематиките, които разиска министър Кирил Ананиев с европейския комисар по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис.

Това оповестиха от пресцентъра на здравното ведомството.

Здравният министър уточни, че в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще спомагаме за построяването на добра основа за бъдещи полемики по предлагането на Европейска комисия за Регламент за оценка на здравните технологии.

По време на срещата бяха дискутирани още внедряването на система за попречване на навлизането и разпространяването на фалшифицирани медикаменти в законната дистрибуторска верига, в осъществяване на Директива 2001/83/ЕО.

Комисар Андрюкайтис изрази поддръжка за целите на Българското председателство в региона на опазването на здравето – здравословно хранене при децата и по-добър достъп до медикаменти.

Според еврокомисаря по опазване на здравето тематиката за здравословното хранене при децата би трябвало да е още по-напред в дневния ред на Европа.
Ананиев и Андрюкайтис разискаха присъединяване на България в европейските референтни мрежи от високотехнологични лечебни заведения, които оферират благоприятни условия за високоспециализирано лекуване в държави-членки на Европейски Съюз.

Комисар Андрюкайтис акцентира значимостта от създаване на по-добри връзки сред лечебните заведения и националните здравни системи, обезпечаване на действеност сред европейските референтни мрежи, както и възстановяване осведомеността за пътя на пациентите до болничните заведения, участващи в тези мрежи.

Министър Ананиев уточни, че в България има шест експертни центрове за редки болести, които вземат участие в европейските мрежи.
Един от целите на сегашния екип на Министерство на здравеопазването е построяването на електронно опазване на здравето, което ще обхване цялата здравна система и ще обезпечи съгласуваност сред всички звена в нея, което ще бъде причина за пълноценно взаимоотношение със здравните системи на държавите-членки на Европейски Съюз.

В отговор на въпрос на комисар Андрюкайтис за внедряване на система за попречване на навлизането на фалшифицирани медикаменти в законната верига за доставка в осъществяване на условията на Директива 2011/62/ЕС на Европейския парламент и на Съвета през 2019 година, министър Ананиев увери, че ще създадем каквото е належащо тази система да проработи в посочения период.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР