„Приоритет за БСП е болниците в труднодостъпните региони да са

...
„Приоритет за БСП е болниците в труднодостъпните региони да са
Коментари Харесай

Проф. Михайлов: Болниците в труднодостъпните региони да са защитени

„ Приоритет за Българска социалистическа партия е лечебните заведения в труднодостъпните райони да са „ предпазени заведения ". Това съобщи в ефира на Евроком определеният за депутат от „ Българска социалистическа партия за България " проф. Георги Михайлов.

Сред краткосрочните оферти за справяне с Коронавирус -кризата той уточни ускорение и повишение на % на имунизираните в страната; действително да се разделят потоците от пациенти; да се вземат всички организационни ограничения за подсилване на здравната система.

Като оферти, които да залегнат в бюджета Михайлов уточни - финансово стабилизиране на лечебните заведения в труднодостъпните райони и превръщането им в „ предпазени заведения " ; усилване на финансирането на направленията за предварителна защита и надзор на инфекциозните и обществено значими заболявания; понижаване на Данък добавена стойност за медикаментите на 9%, както и безвъзмездни медикаменти за деца до 14 години.

По думите на проф. Михайлов има 2 значими въпроса от стратегическо значение. На първо място той уточни ръководството и финансирането на здравната система.

Според него методът, по който са сложени в този момент лечебните заведения - търговски сдружения и клинични пътеки, а пациентът да е изтласкан в периферията, е неверен. „ Трябва да се извърши съответна оценка на труда на медицинските експерти за всички типове медицински действия, на чиято база да бъде основана национална рамка за почтено възнаграждение ", изясни проф. Михайлов.

На второ място той уточни грижата за фрагментите и това младите експерти да не напущат България - системата ни за специализации да бъде уеднаквена с тази на страните от ЕС; да бъдат основани целеви стипендии в световноизвестни центрове за български експерти, които по-късно да се върнат да работят у нас.

Не на последно място проф. Георги Михайлов посочи потребността от рационализация на бранш „ Майчинство и детство " и решаването на казуса с неналичието на национална детска болница.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР