Приоритет номер едно за нас е повишаване на квалификацията, развитие

...
Приоритет номер едно за нас е повишаване на квалификацията, развитие
Коментари Харесай

Пазарът на труда в България се модернизира

" Приоритет номер едно за нас е повишение на квалификацията, развиване на високотехнологичен бизнес, привличане на българите от чужбина ", заяви по време на форума „ Възможности за пазара на труда в Североизточна България “ министър председателят акад. Николай Денков.

На срещата стана ясно, че са планувани над 1 милиарда лева за адаптиране на работната мощ към новите условия на пазара на труда за интервала 2023-2027 година

" Част от схемите към този момент са отворени за кандидатстване и работодатели, в това число и от петте района в Североизточна България (Шумен, Варна, Добрич, Разград и Търговище), могат да се възползват от опциите за финансиране на претовареност и образование. Разчитаме на тяхната интензивност, тъй като те са тези, които най-добре знаят какви качества би трябвало да има работната мощ, с цел да дава отговор на новите действителности на пазара на труда ", сподели министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова.

Включването на цифровата промяна и новите технологии в процеса на работа на предприятията у нас ще докара до основаване на артикули и услуги, които са с висока добавена стойност.

„ Имаме цел да превърнем България в дестинация, която развива интелектуалния капитал на хората, която е привлекателна за младежите и поддържа и предизвиква предприемачеството “, сподели още министърът на промишлеността и растежа Милена Стойчева.

Подготвят се промени в Закона за професионалното обучение и образование и осъвременяването на листата на специалностите, като задачата е да се ускори и да се усъвършенства връзката сред просветителните институции и бизнеса.

" Около 60% от днешните първокласници ще упражняват специалности, които още не са основани, акцентира министърът на образованието  проф.Галин Цоков  като се базира на данни от изследване извършено във Англия. Очаква ни промяна във всички области на живота и ние би трябвало да подготвим днешните възпитаници за това, като им дадем най-хубавите благоприятни условия за реализация ”, добави още министърът.

Усилията на държавното управление са ориентирани към развиване на капацитета на фрагментите в България – посредством стратегии за преквалификация и за дуално образование, както и посредством основаване на благоприятни условия за районна релокация на фрагменти от една област към друга.

" Един от основните цели на държавното управление е да се оправим с несъответствието сред другите райони в страната ", съобщи по време на форума министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов.

По думите му в България има райони, които се развиват с бърз ритъм и такива, които се нуждаят от спомагателен запас. Министър Богданов уточни улеснението на достъпа до пазара на труда на специалисти от трети страни като краткосрочна мярка за справяне с провокациите, свързани с неналичието на готови фрагменти в района.

Форумът „ Възможности за пазара на труда в Североизточна България “ е проведен от Министерството на труда и обществената политика. В срещата взеха присъединяване министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева, министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов, посланикът на Република Турция в България Айлин Секизкьок, както и представители на бизнеса.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР