Принципен въпрос, който възниква винаги, когато се случи трагедия, в

...
Принципен въпрос, който възниква винаги, когато се случи трагедия, в
Коментари Харесай

Абе, къде е надзорникът на ремонта на пътя край Своге?

Принципен въпрос, който поражда постоянно, когато се случи покруса, вследствие на калпаво осъществено строителство или ремонт. Като злокобната злополука в Искърското дефиле, която към този момент енти ден се разяснява в общественото пространство от експерти и недотам. „ Новини.бг.” избра да се допита до Цвета Каменова, дълготраен специалист в региона на строителството, заемала разнообразни управителни постове, в това число и някогашен началник на дирекция в Министерство на регионалното развитие.
Търси се надзорникът, за който необичайно, само че никой не приказва и написа, макар определящата роля, която му е дал законодателят в строителството. Освен кратичката информация в „ 24 часа”, че това е „ Пътконсулт 2000” ЕООД – сдружение, което е било надзирател на контракти за публични поръчки за над 43 млн.лв. през последните години, което било обвързвано с рода на починалия някогашен началник на КЕВР Константин Шушулов. Поредно доказателство, че няма нищо инцидентно в нашия публичен живот. Не е инцидентно и присъединяване на учените Антон Дончев и Стефан Воденичаров в УС на строителната компания. Нито пък това на магистрата Владислав Славов или спортната ни легенда Стефка Костадинова. Частната компания обаче има правото да си кани който желае за авторитет и да си заплаща за това.
Виж, строителният контрол е другото, значимото, което, за жалост, се оказва, че не е на фокус в множеството медии.
Затова се обърнах към уважавания специалист Цвета Каменова – да разясни на наличен за неспециалистите език ролята и смисъла на строителния контрол пред читателите на „ Новини.бг.”:
„ Интересно е по какъв начин си е приключил работата този надзирател, по какъв начин е направлявал процеса по осъществяването на строителството, защото има необятни пълномощия, дадени му от закона.
Строителният контрол е деен участник в строителния развой – това е регламентирано в Закона за устройство на територията - Закон за устройство на територията. Той е и търговец по смисъла на Търговския закон. Работата му стартира още с оценката на проекто сметната документи. Понякога го назовават съветник, различен път надзирател. Неговата работа стартира още от проектирането и по-късно влиза в самото строителство. Без неговото утвърждение не може да стартира никой строеж, необходим е подписът му върху всеки протокол, върху проучването на качеството на материалите, което е огромен проблем у нас, дава отговор и за доставките, както и аз сигурността на труда”.
Според Цвета Каменова най-същественият проблем е, че изискванията за лицензирането на надзорниците, не са задоволително прецизни. Те се задават от Дирекцията за народен строителен надзор - ДНСК, която им издава лицензиите. Освен това самият закон е много „ хлабав” – слага условието специалистите в надзора да имат единствено 5 годишен стаж?!
„ Това знамение го няма на никое място другаде. В останалите страни от Европейски Съюз, с цел да бъдеш строителен контрол, изключително на огромни обекти от национално значение, би трябвало да си потвърден експерт, с дълъг стаж и потвърден престиж. Не може всеки да получи лиценз.
При нас това не се случва. Строителната браншова камера, която се намесва доста интензивно в писането на нормативите, не слага такива условия. У нас безчет компании се занимават със строителен контрол, до момента в който във Франция да вземем за пример, те са не повече от 10. Ние имаме евентуално над хиляда такива надзорни компании, а може към този момент да са и повече. Те са разказани в обществения указател на ДНСК”, разясни Каменова. Тя е обезверена, че „ злият дух към този момент е изтърван от бутилката”. Защо ли?
Защото в тези компании са забъркани и доста политици от разнообразни партии.
„ Все отново има опция да се вкара прочут ред в хаоса – да се следи зорко и се вкарат строги правила при подбора на съотвения надзирател, който също като строителя се явява на търг. Това е доста значимо – да има точно решето при асортимент на надзорниците за огромните обекти с значимо публично значение”, е безапелационна госпожа Каменова.
Сега по какъв начин е? Всеки строител самичък си сортира комфортният за него надзирател.
„ Примерно, доста ме тормози кой ще реализира надзора над строителството на Автомагистрала „ Струма” – комплицирано оборудване с тунели и така нататък.
ДНСК има необятни пълномощия, тя стои и на финала на строителния развой, дава позволение за употребата, само че го прави въз основа на всички протоколи които й дава надзорникът, както и приемателната комисия. В края на краищата нещата се замитат под килима. Всички видяхме какво стана при ремонта на автомагистрала „ Тракия” в сектора от Оризово та чак до Ямбол,/пак строена от обичаната на всички държавни управления "Трейс "/, ремонта на бул. " Цариградско шосе " и бул. "Дондуков " и да не изброявам още и още строителни "постижения "”.
В строителството елементарно се размива отговорността, тъй като участниците са доста. И отговорни все няма. А това би трябвало да са строителят и надзорникът, които постоянно са обвързани. Те могат да се договарят за всичко .
В умозаключение Цвета Каменова добави: „ Час по-скоро би трябвало да се трансформират наредбата и разпоредбите за предоставяне на лицензи за надзорници и да се вкарат крути ограничения за строителния контрол”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР