Принципът на близост не е дискриминационен, това е принцип, който

...
Принципът на близост не е дискриминационен, това е принцип, който
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Принципът на близост до училището не е дискриминационен

Принципът на непосредственост не е дискриминационен, това е принцип, който може да видите и в доста други страни, сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който отговори на парламентарен въпрос за приема на децата в детски заведения и в първи клас в по-големите градове в страната.

Столично учебно заведение подтикнало майка на дете с аутизъм да му потърси друго образователно заведение?
 
С издаването на разпоредба 10 за организация на дейностите в системата на учебното обучение през 2016 година беше регламентиран правилото на непосредственост, подсети Вълчев. Той не лишава правото на родителите да запишат децата си в друго учебно заведение, само че дава преимущество за записването в най-близкото. По думите на министъра равният достъп до качествено обучение е и проекция на физическия достъп до учебно заведение - би трябвало да имаш опция да отидеш в учебно заведение, което е на рационално за пътешестване или напредване разстояние, изключително в по-слабо обитаемоте региони.
 
Принципът на непосредственост не е спорен, от предходната седмица имаме и решение на Комисията за отбрана от дискриминация, която удостоверява това. Този принцип е значим, с цел да може да се минимизират времето и разноските за напредване, от позиция на сигурността на децата за пътешестване, на удобството на родителите, означи Красимир Вълчев.

 
Да, ние също констатирахме, че този принцип не е поредно извършен в наредбата и в този смисъл скоро, може би през август, ще предложим промени в нея, които ще бъдат в тази посока, в това число и когато по-голям брат /или сестра/ до 7-ми клас е записан в едно учебно заведение, детето, което кандидатства за първи клас, да може това учебно заведение да бъде 

 
Вълчев означи, че през последната година дискусионна тематика е бил въведеният принцип на уседналост. Миналата година имахме голям брой злоупотреби с адресните регистрации и регистрациите на месторабота, уточни министърът, като добави, че това е било изчистено тази година и, от една страна, може да се каже, че правилото на уседналост води до неправда към родителите, които са купили жилище скоро в съответния регион, само че от друга, той подсигурява правото на достъп до близкото учебно заведение на огромен брой хора, останали предходната година некласирани за съответното учебно заведение.

Министърът беше безапелационен, че в последните години, гледайки най-много и София, където са най-големите проблеми, има възстановяване на процеса. Няма ги опашките отпреди години, когато правилото беше " пръв записал се - пръв признат ", няма тези злоупотреби с адресните регистрации и месторабота.
 
В София има проблеми поради неравномерното систематизиране на учебната инфраструктура и разпределението на популацията, означи министърът, като добави, че се възнамерява построяването на четири учебни заведения в южните квартали. По думите му би трябвало да се уточняват и регионите на обсег.
 
Точно правилото на непосредственост докара до по-равномерно систематизиране на децата сред учебните заведения и отбягване на тази нежелана свръхконцентрация в някои учебни заведения. Обмисляме да въведем механизъм за установяване на потенциал на най-големите учебни заведения, уточни още Красимир Вълчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР