Принцът на Лихтенщайн се смята за един от най-богатите владетели

...
Принцът на Лихтенщайн се смята за един от най-богатите владетели
Коментари Харесай

Състрадателният принц – владетелят на Лихтенщайн Ханс-Адам II

Принцът на Лихтенщайн се счита за един от най-богатите владетели в света. Състоянието на фамилията му надвишава 7,6 милиарда $, а персоналното му положение е 4 милиарда $. И това макар обстоятелството, че по време на Втората международна война неговите родственици изгубиха съвсем 90 % от притежанията си по света.

Монархът се пробва да живее непретенциозно и да оказва помощ на поданиците си: той ремонтира пътища за своя сметка и годишно отваря вратите на замъка си, като кани хората на закуска. Освен това харчи стотици хиляди долари за проучвания на НЛО.

„ Петнадесетият принц на Лихтенщайн, Ханс-Адам II, живее в палат, ситуиран на канара в алпийското княжество. Този палат носи неговото име. 38 хиляди жители назовават монарха „ Ваша благосклонност “, той има сбирка от шедьоври от Ренесанса. Притежава и два двореца във Виена. Според показателя на милиардерите Bloomberg той е включен в листата на 500-те най-богати хора в света “, разказва Bloomberg европейския държател.

Княжеското семейство на една от най-малките страни в Европа е в действителност приказно богато. Управляващата династия има частната банка LGT Group, учредена през 1920 година, и други типове бизнес: селско и горско стопанство в Долна Австрия и Щирия, енергетика и вино. Ханс-Адам се занимава персонално с винопроизводство, само че лозето му е относително малко - единствено четири хектара, където приблизително се създават към 10 хиляди литра вино годишно.

Освен това ръководещата династия има доста недвижими парцели. Точният брой крепости и резиденции е деликатно прикрит от обществеността, само че единствено съгласно формалните данни принцът и фамилията му имат най-малко 10 замъка и дворци. Някои от тях са дом на членове на княжеското семейство, други се употребяват като музеи.

Най-обичани са замъкът Вадуц в Лихтенщайн, два двореца във Виена - градинският замък и градският замък, фамилен музей в Долна Австрия, още шест замъка, разпръснати из цяла Австрия, както и 76 акра земя в Тексас. И това е макар обстоятелството, че след Втората международна война фамилията на принца е изгубило съвсем 90 % от владенията - 54 замъка отвън княжеството, в Чехия и Австрия.

Княжеското семейство се е научило да вади пари от всичко, до което се допре: монархът и неговите родственици дават чартърен своите виенски дворци. За няколкостотин хиляди евро всеки може да наеме първокласна стая за банкет, женитба или концерт.

По-голямата част от времето принцът и брачната половинка му прекарват в замъка Вадуц, където заемат източното крило. Отвън тази средновековна постройка може да наподобява много мрачна, само че вътре е доста комфортна. Тук античността спокойно съжителства със съвременността: красиви асансьори със спирални стълбища, огромни стаи с климатик и Wi-Fi са украсени с гоблени и картини от 17-18 век. Избите са подробно заредени с шкафове и съдове с китайска живопис, сбирка от антични оръжия и доспехи. Принцът неведнъж е казвал, че най-вече обича живописната панорама от прозореца - към Алпите и Рейн.

Принцът на Лихтенщайн е роден в Цюрих, Швейцария, посещава начално учебно заведение в столицата на Лихтенщайн Вадуц. След като приключва Висшата икономическа гимназия, той работи като служител в една от лондонските банки, чието име е грижливо прикрито и до през днешния ден. След стажа принцът отпътува за Швейцария, където постъпва в комерсиалния университет във факултета по бизнес и стопанска система.

Получените познания се оказват потребни по-късно. Семейното положение на принца надвишава 7,6 милиарда $, а персоналното му положение е 4 милиарда $, което го прави един от най-богатите държавни глави в света. Освен това Ханс-Адам има голяма сбирка от творби на изкуството, изложени в музея на Лихтенщайн във Виена. Колекцията стартира да се събира от предците на Ханс-Адам през 17 век, а в този момент тя съдържа повече от хиляда творби на велики художници като Рубенс и Ван Дейк, Рембранд и Брьогел.

Тази сбирка е една от най-големите в света, на второ място след сбирката на British Windsors. Принцът приказва за това много уклончиво: „ Някъде ние имаме преимущество, някъде те имат. Много е мъчно да се реши чия колекция е по-скъпао. За мен това са просто активи, които би трябвало да генерират приход. Аз самият избирам актуалното изкуство ".

Въпреки голямото благосъстояние, представителите на княжеското семейство не се хвалят с това, пробвайки се да живеят непретенциозно. Така брачната половинка на Ханс-Адам II, принцеса Мария Кински, сама се грижи за градината в основния палат.

В княжеския гараж няма Bentley, Bugatti, Maserati, Ferrari или даже Rolls-Royce. Всички членове на фамилията карат постоянно Audi без шофьори

Освен това Ханс-Адам II и брачната половинка му отглеждат децата си сами, без учители и гувернантки. Вярно е, че постоянно са имали икономка и бавачка, които се оказват помощ за децата, когато родителите им отсъстват. Трима синове и щерка на княжеската двойка получават обучение в нормално учебно заведение в Лихтенщайн.

Ханс-Адам II се дами за братовчедка си графиня Мария Кински декор Уиниц и Тетау, още до момента в който е студент. Впоследствие принцът твърди, че се е влюбил в бъдещата си брачна половинка от пръв взор, незабавно откакто тя е влезнала в стаята, и още от първата минута той е знаел, че ще се женят.

Като член на аристокрацията, Ханс-Адам непрекъснато акцентира, че е доста непосредствен със своя народ. От обкръжението му споделят, че монархът обича да тича необут през гората, спуска се със ски, гмурка се, интересува се от археология и обича научната фантастика.

Френско-американският уфолог Жак Вале разгласява три тома дневници, наречени „ Забранена просвета “. В тях той приказва за среща с Ханс-Адам II и фамилията му в замъка Вадуц през ноември 1989 година „ Вечеряхме в дребна всекидневна с жена му, сестра му и двете деца. До късно през нощта обсъждахме НЛО и други паранормални феномени “, спомня си ученият.

Според Вале, монархът е бил убеден в продължение на доста десетилетия, че извънземни посещават Земята, тъй че той дълги години спонсорира интернационалните проучвания за НЛО, харчейки милиони долари за това.

Принцът споделил на уфолога, че е виждал НЛО в детството си, както и че вуйна му е виждала НЛО в Мюнхен през 50-те години. Принцът влага 200 хиляди $ за изследване, наречено „ Колко американци бяха отвлечени от извънземни “.

Според конституцията принцът е държавен глава, той съставлява Лихтенщайн в чужбина и има право на опрощение, подписът му е нужен за влизане в действие на законите, признати от Народното събрание. Във финансово отношение той е самостоятелен от страната - живее със лични средства и с тях се ремонтират всички пътища на княжеството. Ханс-Адам II се опита да разшири своите княжески пълномощия, откакто получи цялостната поддръжка на популацията – само че локалният парламент не позволи това.

Официално Ханс-Адам II към момента се счита за ръководещ монарх, само че в действителност се отдръпна от ръководството, прехвърляйки администрирането на страната на сина си, престолонаследника Алоис.

Материалът е преведен от Лента.ру.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР