Примож Роглич от Йъмбо Висма е първият лидер в Обиколката

...
Примож Роглич от Йъмбо Висма е първият лидер в Обиколката
Коментари Харесай

Словенец облече първата розова фланелка в Джирото

Примож Роглич от " Йъмбо Висма " е първият водач в Обиколката на Италия за 2019 година, откакто завоюва бягането по часовник в Болоня. Словенският колоездач, който е считан за топ кандидат за розовата фланелка в 102-ото Джиро, затвърди положителната си форма през годината.

Роглич измина трасето от 8 километра от центъра на града до базиликата " Сан Лука ", която приключи с тежко нанагорнище (2.1 км с 9.7% междинен наклон) за 12.54 минути. Средната му скорост беше 37.2 км/ч, като словенецът стана единственият колоездач слязъл под 13 минути.

Втори на 19 секунди се подреди Саймън Йейтс ( " Мичълтън Скот " ), а трети двукратният първенец Винченцо Нибали от " Бахрейн Мерида " на 23 секунди. Четвъртото място поделиха Мигел Анхел Лопес ( " Астана " ) и Том Дюмулен ( " Сънуеб " ), които приключиха с закъснение от 28 секунди.

Така след първия стадий петимата топ кандидати за успеха се събраха в по-малко от 30 секунди.

This is what #Giro d’Italia Stage 1 ITT was all about.
Welcome back Amore Infinito! | Ecco tutto quello che è successo alla cronometro individuale - tappa 1 del #Giro d`Italia 2019! Bentornato Amore Infinito! pic.twitter.com/dlkFLvnwXl
— Giro d`Italia (@giroditalia) May 11, 2019

В топ 10 влязоха още Рафал Майка (+33), Тао Харт и Лоранс Де Плюс (+35), Бауке Молема (+39) и Дамиано Карузо (+40 сек). От колоездачите с упоритости за победа в края на обиколката разочарова Микел Ланда. Лидерът на " Мовистар " остана едвам 36-и на 1.07 минути зад Роглич.

Победата е втора за Роглич в Джирото, откакто през 2016 година, той също победи в тичане по часовник. Колоездачът на " Йъмбо Висма " е първият словенец обличал розовото трико и едвам вторият след Янез Брайкович водил в огромна обиколка. Роглич към този момент има 30 победи в кариерата си, като осем от тях реализира през 2019 година

Фаворитите за крайната победа в Джирото стартираха извънредно рано в часовника, поради заплаха от стихия по здрач и прогноза за превалявания. Том Дюмулен беше първият по трасето, като в първата група бяха още Роглич, Нибали, Лопес и Ланда. Единствен Саймън Йейтс избра да започва в 19.43 часа локално време измежду последните, като прогнозата за дъжд не се сбъдна.

" Трябваше да очаквам много време, с цел да схвана дали спечелвам, само че съм доста удовлетворен. Нямах тактичност за този стадий, с изключение на задачата да карам на цялостна газ от началото до финала. Не знам дали мога да задържа розовата фланелка от началото до края на Джирото, по-важно е да съм с нея в последния стадий във Верона и след него ", сподели Роглич след финала.

Вторият стадий е в неделя. В него колоездачите ще изминат 205 км сред Болоня и Фучекио. Той е за спринтьорите, само че в последните 50 км има две изкачвания, които могат да редуцират главната група пред финалната линия.

 Винченцо Нибали по изкачването към базиликата
© RCS Sport

Винченцо Нибали по изкачването към базиликата " Сан Лука " край Болоня.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР