Прилепите са едни от най-мистериозните животни на планетата, на които

...
Прилепите са едни от най-мистериозните животни на планетата, на които
Коментари Харесай

Невероятни факти за прилепите

Прилепите са едни от най-мистериозните животни на планетата, на които в древността са се приписвали мистични качества.

Международният ден на прилепите означаваме на 27-ми август.

Малцина знаят, че най-голямата колония от прилепи в света наброява над 20 милиона броя от тези летящи създания. Тя населява пещерата Бракен Бат в Тексас.

В света съществуват над 1100 типа прилепи, като някои от тях са застрашени от изгубване, защото стават жертва на ловци. Такъв тип е гигантската летяща лисица, която е с обсег на крилете до 1.8 метра и е най-големият прилеп в света.

Един прилеп може да изяде до 600 инсекти за един час. Ако това се пресметна във връзка с индивида, е равно на към 20 пици. Съществуват доста дребни прилепи, да вземем за пример в югоизточна Азия тези животинки се крият измежду листата на бамбука и с цел да влязат в някоя къща, им би трябвало отвор не по-голям от един сантиметър в диаметър.

Интересен факт е, че някои растения не могат да се популяризират по различен метод с изключение на посредством прилепите. Дори има типове растения, чиито семена би трябвало да преминат през храносмилателната система на прилепи, с цел да могат да покълнат. Над 80 % от възобновяване на тропическите гори се реализира с помощта на прилепите.

Прилепите вампири, които епохи наред плашат хората, не смучат кръвта, те облизват с езика си това, което се стича от раната от ухапването им. За една нощ един прилеп може да изпие две чаени лъжички кръв. Прилепът върколак употребява единствено алените кръвни телца, две минути след хранене плазмата се изхвърля от организма им.

Някои прилепи вампири съумяват да излъжат кокошки, че са техните пиленца, като се притискат към тялото им и откакто ги ухапят, се хранят с кръвта им. Голяма необичайност е прилеп върколак да ухапе човек, само че в случай че това се случи, животинката ще дохвъри след към 24 часа, с цел да нападна същия човек. Интересен факт е, че прилепите вампири разграничават хората по дишането им.

Прилепите вампири са единствените представителите на типа си, които могат да се придвижват добре по земята. Над 70 % от прилепите се хранят с инсекти, останалите съществуват с помощта на плодовете. Прилепите епохи наред са се превръщали в съставна част на разнообразни еликсири и прахчета, приготвяни от знахари В Съединени американски щати и Европа.

Екскрементите на прилепите са известни като гуано и в доста тропически райони се употребяват като скъп тор, тъй като съдържат огромно количество фосфор и азот. Благодарение на гуаното процъфтяват горите, населявани от прилепи.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР