Прилагането на македонския закон, публикуван на 8 ноември не е

...
Прилагането на македонския закон, публикуван на 8 ноември не е
Коментари Харесай

МВнР: Мицкоски е заплаха за интеграцията на РСМ, няма нови условия от страна на България

Прилагането на македонския закон, оповестен на 8 ноември не е ясно по какъв начин ще бъде осъществено. Все отново това използване е уязвимо към правосъдни каузи във всеки един миг. Най-накрая имаме мотив да благодарим на Християн Мицкоски, тъй като в случай че деликатно четем неговите изявления ще забележим, че няма значение по какъв начин се споделят тези български клубове в РСМ, въпросът е, че те са български. Засега най-малко тези закани са от страна на опозицията, само че те сигурно ще забавят европейската интеграция на РСМ “, съобщи в отговор на БГНЕС, Желязко Радуков, основният специалист във външно министерство.

Ние следим изкъсо заканите от страна на водача на опозицията в РСМ Християн Мицкоски, който твърди, че ще се затворят български клубове там. На 25 ноември следва среща на историческата комисия, която ще бъде извършена в Скопие този път, сподели заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

Радуков акцентира, че е доста значимо управляващите в РСМ да не попадат в този вид изразителност на непрекъсната ескалация на напрежението сред двете страни. „ Забележете, че сходен вид изказвания като това на Мицкоски и на останалата съпротива в районен съд Македония се случва тъкмо, когато се случва нещо позитивно в развиването на двустранните връзки, когато Министерство на външните работи се пробват да създадат нещо ново и нещо друго “, съобщи още специалистът.

„ Една от неистините, които непрекъснато се популяризират в интернет пространството на РСМ е, че това, което се случва, ще наложи някакви нови условия към РСМ, само че България няма да има нови условия. Целият развой е прегледан и контрактуван в един механизъм, който както ние и РСМ, по този начин и Европейски Съюз приехме през това лято. Няма да има никаква смяна в този механизъм, даже България ще бъде неговият максимален бранител. За страдание в РСМ има фактори, които не желаят европейското бъдеще на района и предизвикат с сходни нелепи изказвания “, посочи още Желязко Радуков.

Коджабашев напомни, че на 8 ноември тази година в държавен вестник на РСМ бяха оповестени промените и допълненията на Закона за сдружаването и фондациите и законът политическите партии, с което те влязоха в действие. „ България към този момент излезе с позиция, че са налице съществени опасения, че със законодателните промени и вследствие на едностранна интерпретация на историческите обстоятелства и персони би могло да се ограничи правото на сдружаване. Въвежда се нова институция - Комисия по имената на личностите, чието мнение ще бъде определящо, само че пораждат въпроси кой ще упражнява мнение на тази комисия, обезпечава ли се обжалване на нейните решения и какви са критериите, по които комисията ще работи. Промените в подобен значим закон не са минали през публичен спор и в този момент следва да забележим дали държавното управление в Скопие ще изпрати този закон на мнението на Венецианската комисия “, съобщи още Коджабашев.

България продължава със своите старания, в това число с чести срещи на високо ниво, за осъществяване на дневния ред за възстановяване на връзките сред двете страни. На 17 ноември екип от двете външни министерства имаха видеоконферентна среща за възобновяване на позитивната динамичност в срещите на секторните работни групи, основани при започване на годината “, изясни още Коджабашев. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР