Приключва евтаназирането на последните животни в село Шарково заради чума

...
Приключва евтаназирането на последните животни в село Шарково заради чума
Коментари Харесай

Продължава евтанизирането на животни в Ямболско, протестите не спират

Приключва евтаназирането на последните животни в село Шарково поради чума по овцете и козите. Паралелно с това митингите против умъртвяването на животните не стопират. Рано сутринта няколко души са били арестувани за нарушение на реда. Дезинфекция на входовете на Шарково през днешния ден не се прави.

От на следващия ден стартира изплащането на компенсациите за евтаназираните животни в огнищата с чума в областите Ямбол и Бургас. А специалисти от Европейска комисия ще ревизират дали ограниченията на българските управляващи подхождат на европейското законодателство при случаи на болест.

Крайново, Болярово Странджа, Болярово Шарково, Болярово
 © Българска телеграфна агенция
Фермерите от трите боляровски села преодоляват тъгата по животните си. Приемат обаче със подозрение самодейността на сътрудниците си от страната да бъдат подкрепени с животни.
Димитър Панайотов, животновъд, с. Шарково: Дарението значи подаряване, само че едва ли ще има някой подобен, който да поеме този риск. Не единствено че риск, то въпреки всичко е в неговата кариера, в неговото стопанство. Аз нямам доверие да може да стане с подаяние. всеки работи работи както ние по този начин и те да изкарат някакъв приход от тая стока, по тази причина нямам доверие.  Стопаните на унищожените животни от Шарково може да получат нови Стопаните на унищожените животни от Шарково може да получат нови
Унищожаването на овце и кози ще продължи до цялостното унищожаване на вируса на чума по добитъка. Земеделският министър Румен Порожанов отиде в засегнатит...

От община Болярово обмислят по какъв начин да спомагат на животновъдите за решение на зародилите проблеми след умъртвяването на стадата.
Христо Христов, кмет на община Болярово: Остават доста въпросителни дали действително са били заболели животните второ пропуснатите изгоди по какъв ред и метод в допълнение ще се заплащат, трето имат подписани с общината контракти за пасища за които те би трябвало да имат животни другояче те ще изгубят и там от дотациите.  След ден стартира изплащането на компенсации за евтаназираните животни в Ямболско След ден стартира изплащането на компенсации за евтаназираните животни в Ямболско
От понеделник - 16 юли - стартира изплащането на компенсациите на земеделските стопани за евтаназираните овце и кози в огнищата с чума в Ямболска и Бур...

Изненадващо в Шарково дойде водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Част от протестиращите заподозряха политизиране на протичащото се. Нинова разгласи, че ще бъдат подадени сигнали до дежурния прокурор в Ямбол и до основния прокурор.
Корнелия Нинова, водач на Българска социалистическа партия: Първо да желаяме незабавната им интервенция да се спре има опция съгласно специалисти останалите животни да бъдат поставени под карантина да не се избиват. да се ревизират обстоятелствата правилно ли е че са почнали изтребване на животни преди да дойдат пробите от лабораторията. факт е че животните не дават признаци на чума... Тук ще стоим седмици и месеци до момента в който не пристигна някой да ни покаже черно на бяло на какво съображение започнаха този вандализъм.
Ветеринари споделиха, че след умъртвяването на всички животни ще стартира разчистване и стерилизация на сатопанствата за ограничение разпространяването на болестта.

На 16 юли (понеделник) Българската организация по сигурност на храните ще организира конференция „ във връзка въпросите, свързани с доказването на заболяването чума по ДРД, и ограниченията, подхванати за ограничение на болестта “, оповестиха от пресцентъра на Агенцията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР