Приключиха консултациите на президента Румен Радев по процедурата за назначаване

...
Приключиха консултациите на президента Румен Радев по процедурата за назначаване
Коментари Харесай

Край на консултациите при Радев, кой ще е служебен премиер

Приключиха консултациите на президента Румен Радев по процедурата за назначение на длъжностен министър-председател.

Вчера президентът стартира срещите в осъществяване на процедурата за назначение на длъжностен министър председател. След измененията в Конституцията за длъжностен министър-председател президентът може да избира всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител, предава Българска телеграфна агенция.

Вчера президентът Румен Радев организира срещи с ръководителя на 49-ото Народно заседание Росен Желязков, шефа на Българската национална банка Димитър Радев и ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев, припомниха от президентската институция. Поредицата от срещи стартира, откакто конституционната процедура за сформиране на постоянно държавно управление в границите на актуалното Народно заседание бе изчерпана след връщането на несбъднат трети изследователски мандат.

Днес президентът Радев продължи със срещите и първо беседва с националния омбудсман Диана Ковачева. По думите ѝ Радев е наясно, че тя отпътува за Страсбург, защото е определена за арбитър в Европейския съд по правата на индивида и има период, в който би трябвало да встъпи в служба. Клетвата ми е напълно скоро, тъй че не мога да стана длъжностен министър председател, добави Ковачева.  

Последваха диалози с подуправителите на Българска народна банка - Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров.

Чобанов дефинира диалога с президента Румен Радев като изчерпателен и потребен и за двете страни и сподели, че президентът би трябвало да откри решение в тази обстановка. Чобанов сподели, че във всяка обстановка е постъпвал отговорно, в името на обществения интерес.

Радослав Миленков съобщи пред публицисти след диалозите с президента, че би трябвало да има здрава отдалеченост сред Българската национална банка и политическия живот. „ Целият ми професионален път е като банкер, не като политик “, сподели още Миленков.

Включването на шефа и подуправителите на Българска народна банка в процедурата за избор на длъжностен министър председател е решение на законодателя. Аз съм тук да осъществим конституционната процедура, съобщи заяви Андрей Гюров след срещата си с президента Румен Радев на " Дондуков 2 ". Двамата са разискали ролята и дилемите на Българска народна банка в процеса на присъединение към еврозоната, както и всички процеси, нормативни и други, свързани с еврозоната, отговорността на централната банка и дилемите, които предстоят.

Процедурата при президента през днешния ден приключи с диалози с заместник-председателите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева. Пред медиите тематиката разяснява Тошко Тодоров, който сподели, че има доста хора, които заслужават да са на тази позиция и, че е неразбирателство изборът да се свежда до 10 индивида. Според него, той и Грънчарова не са най-подходящите за позицията длъжностен министър председател. Двамата сега сме подложени на необикновено напрежение, разяснява Тодоров.

Докато президентът Румен Радев организираше срещите с кандидатите за длъжностен министър-председател на " Дондуков 2 ", както е регламентирано в конституционната процедура, парламентарната комисия по правни въпроси одобри на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за Българска народна банка, за Сметната палата и за омбудсмана. Поправките в Закона за Българска народна банка са импортирани през днешния ден от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид. Комисията се събра по време на отмора на пленарното съвещание.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР