Приключиха археологическите разкопки на западната крепостна стена на замъка на

...
Приключиха археологическите разкопки на западната крепостна стена на замъка на
Коментари Харесай

Проучиха западната крепостна стена на замъка на средновековния град Русокастро

Приключиха археологическите разкопки на западната крепостна стена на замъка на Русокастро. Напълно са проучени още 48 м от монументалното фортификационно оборудване, което е най-мащабното от разкритата до момента укрепителна система на средновековния град, и по този начин общата му дължина доближава 68 м.

Ширината на стената варира от 2.80 м при входа на крепостта до 4.2 м в най-северен край, където опира в натурален скален връх. Подобна широчина на средновековна крепостна стена е известна единствено от царските цитадели Царевец и Трапезица в средновековната българска столица Търново. Този факт още се осмисля от бургаските археолози, които управляват изследванията на крепостта Русокастро.

Крепостната стена е трасирана по скалния венец на вулканичния рид, като в някои случаи скалните процепи са запълнени с камъни, хоросан и пръст. Именно по тази поставка в най-стръмните сектори е стъпвала основата на укрепителното оборудване. Оттук е прекосявала и ранновизантийската крепостна стена от VI в. От разкопките излиза наяве, че през първата половина на XIII в., при ръководството на цар Иван Асен II, тази ранна стена е демонтирана съвсем до основа, от вътрешната страна е добавено уширение с дебелина до 2.5 м  и веч е като една цяла стена оборудването е издигнато във височина. Археолозите допускат, че тя се е извисявала минимум 12 м при тази широчина на основата.

При външното лице на крепостната стена е открита и незнайна до този миг бойна плътна кула с правоъгълен проект. Тя е необятна 4.8 и дълга 5.4 м.

По време на изследването на крепостната стена е открита и златна монета на император Андроник III Палеолог.

Проучванията на крепостта Русокастро се управляват от Регионален исторически музей-Бургас и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР