Приключи втората инициатива за събиране на подписи в подкрепа на

...
Приключи втората инициатива за събиране на подписи в подкрепа на
Коментари Харесай

Безусловният универсален базов доход отива в историята

Приключи втората самодейност за събиране на подписи в поддръжка на петиция, призоваваща за категоричен повсеместен базов приход (UBI) за всички жители на Европейския съюз (ЕС). Необходимите един милион подписа по този начин и не бяха достигнати. Защо? – отговор на този въпрос дава Елена Леонтьева, съосновател и президент на Литовския институт за свободен пазар (LFMI) , в публикация за 4Liberty.

Като се има поради известната атрактивност на предлагането, несъбраните подписи са огромна изненада: за какво хората да не гласоподават всеки да получи обезпечен приход от 600 или 800 евро, без никакви условия?

Дебатите за или срещу универсалния базов приход текат от години в Европа: студенти и учени търсят причини, с цел да обосноват за какво всеки човек би трябвало да има право на приходи за живот, храна или покрив над главата си – всичко това, без да се постанова даже и ден работа, с цел да го получите.

Има доста причини за какво животът би трябвало да бъде без изпитание, само че дано помислим какво би се случило, в случай че тази видимо брилянтна концепция бъде осъществена и всички ние бъдем „ освободени “ от работа.

Какво е работа? Това е услуга на другите, услуга за нашата общественост и общество, която ние предлагаме, когато осъществяваме и използваме нашите гении, без значение дали произвеждаме самун или мляко, предоставяме познания или медикаменти или други витални потребности, като облекла, мебели или компютри.

Какво се случва, в случай че някои хора имат правото да получават самун, облекла, жилища и компютри, без да поставят никакъв труд, без да основават стойност за другите, било то като артикули или услуги? Всички тези артикули и услуги ще станат дефицитни: първо, ще има дефицит на работна ръка, който ще докара до дефицит на услуги, движимости, познания и… отговорност. Тогава те ще стартират да нарастват и доста скоро получените наготово 600 или 800 евро ще станат безполезни, тъй като нищо с тях няма да можем да купим.

Безполезните пари, които са платили нечия безусловна прехрана, неизбежно подхранват инфлационна серпантина, до момента в който тези, които са работили, трудили се, спестявали и вложили, са унищожени. Механизмите на инфлацията работят по подобен метод, че там, където би трябвало да има облаги, внезапно има загуба. Хората губят. Неизбежно някои се изкушават да живеят с категоричен приход.

В края на краищата защо да хабите сила, когато печелите от нея по-малко, в сравнение с сте вложили. Другата част се усещат излъгани: знанията, изобретенията и работата, които са натрупали, губят своята стойност. Това, което виждаме през днешния ден – невиждан дефицит на служащи – е своевременен сигнал за пробуждане, с цел да предупредим човечеството за заплахите от проектите да живеем без работа и без да служим на другите.

Инфлацията, която внезапно скочи в последно време, е още по-шумно предизвестие за идните закани. Ситуацията се усложнява от печатането на пари за финансиране на възходящите обществени задължения. Лесно е да се планува какъв ще бъде мащабът на инфлацията, в случай че еврокойните се създават от нищото всеки ден за погашение на нетрудови приходи: ще има още повече пари и още по-малко хора на работа. Разликата сред търсенето и предлагането ще се разшири още повече и цените ще се повишат по едно и също време.

Идеите, които дават обещание самун и покрив над главата, без да служат на другите, освен са неправилни, тъй като вършат работата ненужна, а парите - безполезни. Много бих желала да имам вяра, че младежите, прегърнали всички тези причини в интерес на безусловния базов приход, ще бъдат разочаровани от тях. Безусловно битие не може да има на този свят. И популярност богу, тъй като служейки на обществото всеки извървява своя самостоятелен път на развиване.

Превод и редакция: Светлана Тодорова-Ваташка
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР