Приключи срещата на четири очи между министър-председателя акад. Николай Денков

...
Приключи срещата на четири очи между министър-председателя акад. Николай Денков
Коментари Харесай

Денков и Мицотакис на четири очи: гръцки апетити към „Чирен“ и българско участие за пристанищата в Кавала и Александруполис

Приключи срещата на четири очи сред министър-председателя акад. Николай Денков и гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис в Атина. Двете делегации разговаряха в двореца „ Максим “ – формалната резиденция на министър-председателя на Гърция.

Денков дефинира диалозите с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис като градивни и положителни. И след тях се откриват зелени хоризонти за енергийната търговия.

„ Това, което беше значимо за нашата страна е да забележим до каква степен можем да се включим в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис “, сподели той.

По отношение на Кавала следва сключване на контракт на гръцката страна с концесионера и е ясно декларирано единодушие България да се включи в този контракт. Изходната точка за договаряния е 20% присъединяване на България, без значение от терминалите за полутечен газ. Предстои идващите месеци да има развиване по тази тематика.

По отношение на пристанището в Александруполис преди няколко месеца е спряна концесията, само че Мицотакис е споделил, че се преглеждат разновидности и в случай че бъде открита процедура до края на годината, България ще има опция да съобщи своя интерес.

По отношение на газовите връзки се работи интензивно по
увеличение на интензитета на газа,
който може да се подаде със слагане на спомагателни компресорни станции и с цел да може България да бъде захранена и да се подава газ на прилежащи страни на север и запад от нас, сподели Денков.

Между двамата министър председатели е наранена и тематиката за жп линиите към Кулата и Свиленград, което би разрешило да се придвижват повече товари към гръцките пристанища.

Гърция е декларирала интерес към разширението на Чирен – желае да резервира известна част от потенциала и против възнаграждение да резервира допълнитените размери, които сега се обезпечават. Заявен е и интерес
при развиването на АЕЦ „ Козлодуй “
при подготовката на новите реактори – да се включат или като вложители, или със подписване на дълготрайни контракти с електроцентралата за закупуване на ток.

Обсъден е и тръбопроводът Александруполис-Бургас за опция на импорт на петрол за зареждане на рафинерията, значимо от позиция на привършване на дерогацията. Гръцката страна е заинтересувана да се построи, сподели министър председателят.

Един от проблемите с първото трасе са предпазените зони и би трябвало още веднъж да се прави оценка на въздействието на околната среда, поради което се търсят нови разновидности. Трябва да се регистрират и дълготрайните вероятности за потенциала, който „ Лукойл “ желае да употребява, сподели Денков.

Попитан по кое време ще влезе особеният шеф в рафинерията в Бургас и дали поддържа тезата на Владислав Панев за
изтласкването на „ Лукойл “ от България
сходно на Италия, той отговори, че в случай че „ Лукойл “ желае, може да търгува с каквито снабдители желае и че не става въпрос за изтласкване в Италия, а за договорка. Обясни, че е останал сюрпризиран от изявлението на Панев.

Денков съобщи, че България ще изиска 20% присъединяване в пристанището в Кавала и с цел да може да продължи подпомагането на износа на украинско зърно.

Той посочи, че в този момент корабите с украинско зърно потеглят от Пристанище Варна, като към момента не са създадени жп коридорите към Кавала, само че ще се работи в тази посока.

В състава на нашата делегация бяха министърът на финансите Асен Василев, министърът на околната среда и водите Юлиан Попов, министърът на превоза и известията Георги Гвоздейкoв и министърът на енергетиката Румен Радев.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР