Приключи процедурата по доверено изграждане на софтуера, който ще бъде

...
Приключи процедурата по доверено изграждане на софтуера, който ще бъде
Коментари Харесай

Софтуерът за изборите е готов, Възраждане заподозряха шашми

Приключи процедурата по доверено създаване на софтуера, който ще бъде конфигуриран на машините за гласоподаване на локалните избори. Процедурата мина сполучливо. Това заяви на брифинг Ангел Петров, основен секретар на Министерството на електронното ръководство (МЕУ). 

„ Експерти на Централната изборна комисия, на база на предоставения от нас програмен продукт, който получихме по-рано от тях, генерираха по приближен метод софтуера, който ще бъде конфигуриран на машините за гласоподаване. Софтуерът е заключен с ключ, а този ключ е генериран с паролите на трима от членовете на ЦИК. След инсталирането на машините, те се заключват “, посочи той. 

Петров увери, че генерираният хеш код на машините за гласоподаване ще бъде обществен, както и ще бъде изписван на всяка квитанция и на бюлетината от машинното гласоподаване. „ Хеш кодът е неповторим. Той е

гаранция, че софтуерът, който е конфигуриран на всички машини, е безусловно еднакъв и еднотипен.

Кодът ще бъде оповестен и на страницата на ЦИК, както и на страницата на Министерството на електронното ръководство “, добави още Петров. 

От министерството увериха, че поддържат непрестанна връзка с ЦИК, с цел да се подсигурява вярното и безпрепятствено протичане на процеса. 

„ В момента ЦИК приготвя имитация на изборите. В петък се преглежда изходния код на машините. Бяхме подали искане наши специалисти да участват там, само че бяхме известени половин час по-рано, с цел да не можем да присъстваме “, сподели в предаването „ Лице в лице “ претендентът за кмет на София на „ Възраждане “ Деян Николов.

„ Призовавам хората да гласоподават с хартиени бюлетини, тъй като машините са фалшифицирани “, уточни той.

„ В момента се прави едно бутафорно показване на изходния код на машините “, акцентира претендентът за кмет.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР