Приключи окончателно евакуацията на българските граждани от Судан. Това обявиха

...
Приключи окончателно евакуацията на българските граждани от Судан. Това обявиха
Коментари Харесай

Край на мъките: 34-мата българи в Судан се прибраха

Приключи дефинитивно евакуацията на българските жители от Судан. Това оповестиха от Министерството на външните работи. Прибраните наши сънародници са 34-ма.

Първоначално 31 наши сънародници са поискали да изоставен африканската страна, само че с времето тяхната численост е повишена на 37. Впоследствие някои от тях са се отказали от евакуация.

Заради влошената хигиенно-епидемиологична конюнктура в Судан и фактът, че една от враждуващите групи е поела надзор над Националната лаборатория за публично здраве в Хартум, идващите българи на родна земя ще преминат и през обзор във ВМА.

За всеки един от нашите сънародници е бил определен най-безопасният маршрут за евакуация. „ Повечето смятат, че животът им е бил избавен по този метод ”, разяснява външният министър Николай Милков.

Трима българи са отказали да изоставен страната. „ Една огромна част от българските жители, които живеят в Судан, са в смесени бракове. Семействата са огромни и някой трябваше да остане да се грижи за възрастните хора, които остават там ”, сподели Таня Димитрова.

В миг, когато текат договарянията за сформиране на кабинет, министър Николай Милков направи и доклад на свършеното дотук по време на мандата му. Той акцентира, че всеки опит за оптимизъм в връзките сред България и Северна Македония остава без покритие. Заяви, че е значимо по какъв начин ще бъде изменена конституцията и обезпечени правата на македонските българи.

„ Опитът ни да кажем, че това би трябвало да бъде осъществено по този начин, че да бъдат зачетени всички права на македонските българи, беше посрещнат на нож. Бяхме упрекнати в интервенция във вътрешните работи ”, сподели Милков.  

Външният ни министър разяснява и изявление на северномакедонския му сътрудник Буяр Османи „ Очакванията му са, че с избор на ново българско държавно управление евентуално връзките сред България и Северна Македония ще вземат различен поврат. Това е опит за опълчване на едно държавно управление на друго и вярата, че някой ще направи проверка на това, което две Народни събрания до момента са удостоверили в свои заявления ”, добави Милков.

По думите му присъединението на България в Шенген към този момент е в ръцете на Народното събрание. „ Това са Законът за отчетността на основния прокурор. Другият е за промяната на антикорупционния орган. Тези два закона би трябвало да бъдат признати от Народното събрание и това би отворило пътя на нидерландската страна за позитивна преценка ”, смята Милков.

Така, в случай че всички условия бъдат изпълнени, е допустимо страната ни да се причисли към шенгенското пространство през есента.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР