Приключи консултативната среща, която президентът Румен Радев свика на Дондуков

...
Приключи консултативната среща, която президентът Румен Радев свика на Дондуков
Коментари Харесай

Президентът: Няма пряка заплаха за националната сигурност, но има риск от проникване на членове на терористични групи

Приключи консултативната среща, която президентът Румен Радев свика на " Дондуков " 2. На нея бяха разисквани рисковете и заканите пред националната сигурност вследствие на настоящите спорове и ограничения за тяхното минимизиране.

В началото президентът поздрави държавното управление за бързата реакция и извеждането на българските жители, искащи да изоставен Израел. " Завършването на тази интервенция остава предпочитана задача ", уточни Радев. Общо е било мнението, че все още няма директна опасност за сигурността на страната, акцентира президентът.

" Остават в действие подхванатите от държавното управление ограничения за предварителна защита на риска. В същото време е налице наклонност за утежняване на средата за сигурност поради военните дейности в Израел, продължаващата война в Украйна, рецесиите в Сирия и Южен Кавказа, растящото напрежение на Западните Балкани. Това изправя страната ни пред нови провокации. Ескалацията на въоръжения конфликт сред Хизбула и Израел и въвличането на нови участници покачва риска от засилен миграционен поток към България с евентуално навлизане на членове на терористични организации ", изясни още Румен Радев.

На срещата не бяха поканени депутати от нито една парламентарно показана партия. Форматът на срещата бе друг от Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).
За присъединяване в консултативната среща бяха поканени ръководителят на Народното събрание, министър-председателят, заместител министър-председателят, министърът на защитата, началникът на защитата, министърът на вътрешните работи, основният секретар на Министерство на вътрешните работи, ръководителят на Държавна организация „ Национална сигурност “, ръководителят на Държавна организация „ Разузнаване “ и шефът на Служба „ Военно разузнаване “.
 
След срещата президентът уточни, че има недостиг от качества на структурите за отбрана на националната сигурност. " Както в техните благоприятни условия да противодействат на тези нови закани, по този начин и на нашите благоприятни условия да прилагаме сходни начини. Новите провокации изискват изчерпателен разбор на наличните качества на нашите структури за отбрана на националната сигурност и постановат също по този начин придобиването на нови качества, които да бъдат съответни на тези модерни закани ”, съобщи още Румен Радев.

Той упорства да се извърши обзор и актуализация на нормативната база, която регламентира активността и на спецслужбите, на Министерство на вътрешните работи и на въоръжените ни сили. Както и да стартира разискване на проекти и тактики за тяхната рационализация, изключително от техническа позиция.

 президент среща

" Трябва да отбележим, че процесите в актуалната обстановка изискват ускорена процедура, тъй че да можем да бъдем съответни на заканите, които се развиват с в действителност огромна скорост. Изненадата, бих споделил даже и шокът, от първите часове на бруталната експанзия на Хизбула против Израел ясно демонстрираха голямото значение на службите за сигурност и тяхната адекватност. Затова придобиването и потреблението на високотехнологични системи за придобиване на своевременна и достоверна информация, за нейната обработка и отбрана би трябвало да бъдат приоритет ”, означи президентът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР