Приключи археологическият сезон във видинското село Майор Узуново. Ръководителят на

...
Приключи археологическият сезон във видинското село Майор Узуново. Ръководителят на
Коментари Харесай

Представиха находки от Археологическо лято 2018 във Видин

Приключи археологическият сезон във видинското село Майор Узуново. Ръководителят на археологическите разкопки Георги Ганецовски и неговият екип показаха във Видин резултатите от "Археологическо лято 2018 ".
Проучванията са правени взаимно от представители на Врачанския и на Видинския исторически музеи. За първа година е отпуснато държавно финансиране за разкопките в неолитното населено място в Майор Узуново, които стартираха при започване на октомври. Преди това са се правели единствено от спонсори, като главният от тях е Иван Лишков, който също присъстваше на срещата.
Ганецовски дефинира артефактите, открити от неговия екип по време на „ Археологическо лято 2018”, като извънредно скъпи за българската и европейска праистория.
"Това, което прави обектът важен е прекомерно, прекомерно ранният интервал. Става въпрос за първите години от възникването на актуалната европейска цивилизация. По отношение на самите открития, сега сме попаднали на една вкопана конструкция, евентуално жилище, част от него. Вероятно заема повърхност над 40 квадратни метра, значително е разрушено. "
Намерени са още керамични дискове, допуска се, че са имали обредни функционалности, принадлежности от кремък, стрела с отчупен връх от кост, по всяка възможност употребена за ловене на риба и други Георги Ганецовски напомни и за планове тук преди година неповторим костен харпун, който досега няма аналог в Европа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР