Приказката на Ема Радукану в Ню Йорк завърши подобаващо -

...
Приказката на Ема Радукану в Ню Йорк завърши подобаващо -
Коментари Харесай

Us Open: Приказката с хепиенд на интернационалната Ема Радук...

Приказката на Ема Радукану в Ню Йорк приключи уместно - 18-годишната британка победи на US Open 2021 след 6:4, 6:3 против 19-годишната канадка Лейла Фернандес.

Радукану е първата английска шампионка от " Големия шлем " от 1968 година насам, когато се поставя и началото на " Откритата епоха ". Тя завоюва рекордния шампионски дял от наградния фонд - 2.5 милиона $, като от 150-а в международната класация ще се изкачи на 23-а позиция от понеделник. Фернандес пък ще се утеши с 1 125 000 $ и от другата седмица ще бъде 28-ма в света, откакто стартира шампионата 73-а.



За последно толкоз млади финалистки в “Шлема” гледахме през 1999 година, когато 17-годишната Серина Уилямс завоюва първата си от шестте трофеи в Ню Йорк против 18-годишната Мартина Хингис. Радукану пък изравни още едно популярно достижение на Серина, защото стана първата след нея шампионка в US Open без изгубен сет - преди този момент през 2014-а по-малката от сестрите Уилямс сграбчи купата в Съединени американски щати със единствено 32 изгубени гейма.

Родената в Канада с румънски татко и китайска майка Радукану се състезава под флага на Англия още от 5-годишна, а на 18 към този момент е мотив за национална горделивост с фурора в Ню Йорк. Ема е първата квалификантка (при мъжете също няма прецедент), достигнала до край в шампионат от “Големия шлем”. Тя също е и едвам втората в историята (след Пам Шривър, финалистка на US Open 1978), достигнала до край в “Шлема” при едвам второто си присъединяване. Тъй като стартира конкуренцията в Съединени американски щати под номер 150 в света, Радукану е най-ниско ранкираната финалистка от 2009-а, когато Ким Клайстерс съкруши 19-годишната Каролин Вожняцки, а въобще не беше с точки за ранглистата.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР