Прииждащите след взрива на украинския язовир Нова Каховка води достигнаха

...
Прииждащите след взрива на украинския язовир Нова Каховка води достигнаха
Коментари Харесай

Водата от взривения язовир „Каховка“ потопи и Херсон

Прииждащите след гърмежа на украинския язовир " Нова Каховка " води доближиха до Херсон и заляха града. Много къщи и улици са съвсем напълно под вода.

Язовирната стена се скъса след гърмеж в нощта на понеделник против вторник. " Нова Каховка " поддържаше най-големия украински водоем. След детонацията водите от Днепър наводниха първо близките обитаеми места. Хиляди хора, живеещи по поречието на реката, бяха евакуирани.

Реката е била нечиста и със 150 тона индустриален смазочен материал от язовирното оборудване, съобщи президентът Володимир Зеленски. Има заплаха да изтекат и други 300 тона. По думите му към момента не се знае какъв брой сериозна инфраструктура е разрушена.

" Грандиозна филантропична, икономическа и екологична злополука ", оцени случилото се генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш. Той изброи изцяло унищоженото имущество и инфраструктура, както и хиляди застрашени от гибел скотски и морски типове, рисковото замърсяване на водите от Днепър, вливащи се непосредствено в Черно море.

Зоологическата градина в Нова Каховка към този момент не съществува. Всички животни в нея са се удавили, оживели са единствено патици и лебеди. Според информация на украинския външен министър Дмитро Кулеба става въпрос за над 300 животни. Броят на починалите домашни животни е непостоянен.

Към момента 17 000 души от десния бряг на река Днепър, следен от Украйна, са сполучливо евакуирани. Украинските управляващи упрекват Русия, че въпрепятства спасяването на хора, намиращи се в окупирани от нея райони.

Става дума за 25 000 души. По първични данни 47 000 души в следените от Украйна и Русия региони са директно застрашени от гърмежа и последвалото наводняване, като цифрата сигурно ще нарасне.

Засега не се оповестява брой на жертви от наводненията. Според назначения от Русия кмет на окупирания град Нова Каховка Владимир Леонтиев седем души са изчезнали, заяви АP.

Ръководителят на Херсонската регионална военна администрация Олександър Прокудин предвижда, че се чака равнището на водата да се увеличи с още метър през идващото денонощие.

Според генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш минимум 16 000 души към този момент са изгубили домовете си, а координаторът на Организация на обединените нации за филантропичната помощ съобщи, че се поставят старания за обезпечаване на вода, пари и правна и прочувствена поддръжка на засегнатите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР