Приходната част на бюджета върви изключително добре - към момента

...
Приходната част на бюджета върви изключително добре - към момента
Коментари Харесай

Асен Василев: От началото на 2024 г. сме събрали с 685 млн. повече данъци

Приходната част на бюджета върви извънредно добре - все още сме събрали с 685 млн. повече налози, мита и осигуровки, спрямо предходната година. Това съобщи финансовият министър Асен Василев.

„ Увеличението е както следва - 9,2% за осигуровки, 13,9% за налози и 11,2% от Данък добавена стойност от импорт и данък. Движим се по-добре от заложеното в приходната част ", добави той.

По мотив основаването на единна приходна организация, която ще сплоти Националната организация за приходите и Агенция „ Митници ", той уточни: „ Това се прави за по-ефективно събиране на мита, налози и акцизи в страната, както и за оптимизация на държавната конструкция. В Дания, Естония, Ирландия, Испания и редица други страни има сходни структури ", изясни министърът.

Василев изясни, че до края на 2024 година се чака решение и за сухопътния Шенген, което ще докара до метаморфоза на митниците. „ Най-вероятно при започване на 2025 година ще бъдем признати в Шенген. Имаме работна група, която да обследва процеса по обединяване, то няма да стане бързо, само че би трябвало да се направи нова организация едновременно. В нея има представители на Национална агенция за приходите, данъчна администрация, адвокати от МФ. Така ще може да се приготви всичко като идея и законодателна база, тъй че да не се отрази на положителната събираемост. Преструктуриране сигурно ще бъде нужно. Проектът би трябвало да мине публично разискване и гласоподаване през Народното събрание. Общите администрации ще се усъвършенстват, осведомителните системи към този момент са вързани. До края на годината би трябвало да имаме законодателната база. Имаме прелиминарен разбор до какво ще докара сливането ", уточни той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР