Приходите от стрийминг услуги на музикални записи са нараснали с

...
Приходите от стрийминг услуги на музикални записи са нараснали с
Коментари Харесай

Приходите от стрийминг у нас са се увеличили с над 65%

Приходите от стрийминг услуги на музикални записи са нарастнали с 8,2 на 100, с цел да стигнат общо 20,2 милиарда $. Данните са на Международната федерация на звукозаписната промишленост (IFPI), която оповести своя следващ световен музикален отчет (Global Music Report 2020) с резултатите на промишлеността през миналата година, предава Българска телеграфна агенция.

За първи път цифрите надвишават половината от общите доходи на световната музикална промишленост (56,1 на сто). Ръстът на приходите от стрийминг се съчетава с известна редукция на спада при физическите продажби (минус 5,3 на сто) по отношение на миналата 2018 година

Сериозният растеж на стрийминга е движен главно от повишаването на абонамента приблизително с 24,1 %, като съвсем всички пазари означават положително развиване в тази посока. Потребителите на платени стрийминг услуги по света в края на 2019 година са към този момент 341 милиона (ръстът е от 33,5 на сто), а платеният стрийминг обезпечава над 42 % от общите доходи на звукозаписната промишленост в световен проект.

Пандемията - пречи или оказва помощ?

"Докладът демонстрира сполучливата работа и вложения на основателите на музика - от продуцентските компании до артистите-изпълнители и всички ангажирани в този развой, които стъпиха на стабилната основа, построена през последните няколко години, с цел да реализиран забележителен растеж на приходите през 2019 година ", разяснява Франсес Муур, основен изпълнителен шеф на IFPI.
И до момента в който цифрите в отчета показват картината на постигнатото от музикалния бизнес през предходната година, през днешния ден пандемията сложи промишлеността през съществени провокации, които изглеждаха немислими единствено няколко месеца по-рано.
"Изправени пред лицето на световна покруса, представителите на музикалната промишленост се сплотиха в напъните си да защитят най-засегнатите. За звукозаписните компании като наши членове е от първостепенна значимост да продължат да поддържат кариерата и развиването на многочислените актьори, музиканти и чиновници в музикалния бранш по целия свят ", отбелязва Муур.

България - положителни резултати, само че незадоволителни

"На фона на данните в отчета, България не прави изключение от главните трендове на развиване ", споделя изпълнителният шеф на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) Ина Килева.

И у нас приходите от стрийминг са възходящи през предходната година с нарастване над 65 % и 33,2 % дял от общите доходи на българския музикален пазар.

Макар и непретенциозно като номинал със своите 7,3 милиона $, ние означаваме общ растеж от 22,1 на 100 по отношение на миналата 2018 година "Като цяло цифровите доходи у нас са надалеч от своя капацитет, заради безредната и непълна цифровизация на българската музика досега ", добавя Килева. Това по думите? прави още по-необходими напъните и акцията на БАМП за дейна регистрация на неповторими ISRC кодове от продуцентите на български музикални записи, за които писа Българска телеграфна агенция.

Рекордьорите

За пета поредна година Латинска Америка е най-бързо развиващият се район в света (18.9 на сто), с помощта на резултатите на своите три най-големи музикални пазари, които бележат сериозен растеж през 2019 година Това са Бразилия (13,1 процента), Мексико (17,1) и Аржентина (40,9).

След стагнацията на приходите през 2018 година Европа е още веднъж вторият по растеж на промишлеността район - покачване на приходите с 7,2 на 100. Тук главните мотори на растежа са пазарите в Обединеното кралство (7,2 процента), Германия (5,1), Италия (8,2) и Испания (16,3).

Азия отбелязва общ растеж от 3,4 %, което е по-слаб резултат от 2018 година Спадът е функционалност от срутва на преобладаващите пазара физически продажби в Япония (минус 4,8 на сто), довело и до общ спад на приходите на този водещ азиатски пазар (минус 0,9 на сто). Извън Япония, главните азиатски пазари като Южна Корея, Китай и Индия означават съществено положително развиване на приходите през 2019 година (съответно 8,2, 16,0 и 18,7 процента).

Добрите възпитаници

Пазарите на Австралазия са също в напредък с общ растеж от 7,1 на 100. Тук цифровите доходи нарастват с 11,6 на 100, до момента в който приходите от физическите формати означават забележителен спад от 20,4. Австралия, чийто пазар е измежду международните топ 10, има растеж на приходите от шест %, а прилежаща Нова Зеландия отбелязва забележителните 13,7 %.

Съединени американски щати и Канада имат общо растеж на приходите от над 10 %, като остават най-големият генератор на средства за звукозаписната промишленост в световен проект. Този район дава цели съвсем 40 % от общите доходи на международния музикален пазар.

В Съединени американски щати растежът от 10,5 на 100 е към този момент традиция и се генерира за пета поредна година, до момента в който в Канада, която бе съвсем без придвижване в приходите през миналата 2018 година, през 2019 година промишлеността е във напредък и отбелязва растеж от 8,1 на 100.

Novini.bg ви дава опция да следите настоящите данни за смъртоносния ковид в действително време:

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР