Приходите от износ на петрол и газ на Русия са

...
Приходите от износ на петрол и газ на Русия са
Коментари Харесай

Печалбата на Русия от петрол и газ е паднала с 40% през януари

Приходите от експорт на нефт и газ на Русия са били 18.5 милиарда $ през януари, с 38% по-ниски от 30 милиарда $, получени от Москва през януари 2022 година, месец преди нейното навлизане в Украйна, съгласно данни на МАЕ, споделени с Ройтерс.

Изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол сподели, че западните ограничения, ориентирани към съветския енергиен експорт, са постигнали задачите си за стабилизиране на петролните пазари и понижаване на приходите на Москва от износа на нефт и газ.

" Нашето очакване е този спад на приходите от нефт и газ да бъде по-рязък през идващите месеци. И още по-стремителен в средносрочен проект вследствие на неналичието на достъп до технологии и вложения ", сподели Бирол пред " Ройтерс ".

Международните ограничавания, наложени на Русия в отговор на войната в Украйна, в това число таван на цената на суровия нефт от 60 $ за барел, прилаган от Г-7 и Европейски Съюз, доведоха до това, че съветският нефт " Уралс " се продава със сериозна отстъпка по отношение на сорта " Брент ".

Европейски Съюз забрани вноса на съветски нефт по море от декември и наложи наказания върху износа в Русия на технологии, нужни за пречистване на нефт. Съединени американски щати и Англия също постановиха ограничавания върху вноса на съветски нефт.

Москва разчита на доходи от нефт и газ - предходната година към 11.6 трилиона рубли (154.68 милиарда долара), с цел да финансира бюджетните си разноски и беше принудена да стартира да продава интернационалните запаси, с цел да покрие недостига, уголемен от разноските за войната в Украйна.

Бирол сподели, че страните от Европейски Съюз са постигнали прогрес в подобряването на енергийната сигурност предходната година, в това число бързо увеличение на възобновимата сила и потреблението на термопомпи за понижаване на потребността от изкопаеми горива.

Според него обаче рисковете остават и страните би трябвало да продължат напъните си за икономисване на сила и отбрана на доставките. Способността на Европа да обезпечи задоволително газ може да бъде сложена под въпрос от възходящото търсене от Китай или в случай че Русия спре напълно подаването на газ, който към момента изпраща към Европа.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР