Приходите нарастват с 4,6 млрд. лв.През ноември ще стане ясно

...
Приходите нарастват с 4,6 млрд. лв.През ноември ще стане ясно
Коментари Харесай

Решават през ноември за коледни добавки

Приходите нарастват с 4,6 милиарда лева

През ноември ще стане ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите, стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов след среща в КНСБ, на която показа проектобюджета за 2019 година “Рано е, работим върху това. Вижда се, че от прехвърлянията на държавното публично обезпечаване е реалистично да се чакат спестявания, което да даде опция на държавното управление в тази посока. Предполагам, че доникъде на ноември ще имаме изясненост. Ако се стигна до такова решение, то би трябвало да бъде изплатено с пенсиите през декември ”, съобщи Горанов.

4,6 милиарда лева повече доходи ще влязат в хазната през 2019 година 2,3 милиарда лева от тях ще се съберат от налози, демонстрират планове на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ). 60% от сумата обаче ще платят хората, а единствено 40% ще дойдат от бизнеса. Навсякъде в Европа бизнесът заплаща доста повече, припомниха синдикатите.

“Бюджетът за 2019 година е най-хубавият, който сме виждали в ръководството на премиера Бойко Борисов ”, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров на срещата с министър Горанов. При осъществяването на фискалната рамка тази година се чака да излезем на плюс до 600 млн. лева, макар че беше заложен недостиг, добави Димитров.

В бюджета за 2019 година са заложени в допълнение 1,2 милиарда лева за пенсии, здраве, обществени помощи и компенсации. “Естествено, че не стигат, постоянно са нужни повече пари, само че това ще докара до растеж на пенсиите с 6% ”, разяснява Димитров. Синдикатите похвалиха растежа на осигурителните вноски и плануваните спомагателни разноски за заплати – 900 млн. лева повече по отношение на 2018 година

Синдикатите, обаче, не са удовлетворени от заложеното в проектобюджета опазване на равнището на компенсацията за майчинство през втората година на 380 лева Не се планува нарастване и на компенсациите за безработица.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР