Приходите на партииите спадат, разчитат основно на държавната субсидия, а

...
Приходите на партииите спадат, разчитат основно на държавната субсидия, а
Коментари Харесай

Приходите на партиите спадат, разчитат основно на държавата

Приходите на партииите спадат, разчитат главно на държавната дотация, а в изборни времена - на дарения и членски импорт. Формациите в настоящия парламент образуват и най-големия дял на полуичилите средства. Не е ясно обаче по какъв начин въобще действат някои дребни партии. Други - " живеят " от медийните пакети - също държавни средства.

Това са главните заключения от разбор на , който от години се занимава с партийното финансиране. Сега обобщава данните от годишните финансови доклади на обединенията, подадени пред Сметната палата - какви са източниците на средства и дефицитите при отчитането.
Какви са разпоредбите за приходите на партиите? 
Двата съществени източника за финансиране на политическата активност съгласно Закона за политическите партии са личните им доходи и държавната дотация. 

Собствените доходи се образуват от: членски импорт, недвижими парцели на партиите, дарения и завети от физически лица, лихви по парични депозити в банки и приходи от скъпи бумаги, стопанска активност.

Държавната дотация пък се дефинира от Закона за държавния бюджет всяка година. През годините имаше разнообразни хрумвания за намаляването на размера ѝ, даже цялостното ѝ унищожаване, само че към сегашния миг тя възлиза на 8 лева на получен автентичен глас.

Право на държавна дотация имат партиите и обединенията, излъчили представители в Народното събрание (НС). Тя се получава и от партиите, постигнали повече от 1% поддръжка на последните парламентарни избори. 

В допълнение Изборният кодекс също урежда доходи, възможни по време на акция. Според него акциите могат да се финансират със лични средства на партията или обединението, дарения или средства на претендентите. 
Партийните доходи през 2022 г. 
Сметната палата показва, че 112 партии са подали докладите си в точния момент, а 18 са закъснели или не са подали нужните документи.

Приходите, декларирани от 112-те формациипрез 2022 година, възлизат на обща стойност 28 255 500 лева За съпоставяне през 2021 година приходите бяха с 10 млн. лева повече - 38 391 735 лева

Цели 94% от заявените доходи или 26 621 000  лв. са набрани от шестте обединения в сегашния парламент - ГЕРБ, " Продължаваме промяната-Демократична България ", Движение за права и свободи, " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ". 

От подадените доклади излиза наяве и че 57 от всички партии не са заявили никакви доходи през цялата 2022 година Формациите, които не са събрали никакви средства от членски импорт пък са 74.  
Държавната дотация
Не е изненада, че и тази година, максимален дял от партийните приходи се дължи на държавната дотация. Тази форма на помощ възлиза на 18 159 000 лева или 64% от всички доходи.

Практиката, по която тя се показва в отчетните форми обаче, е прекомерно разнопосочна – някои партии я регистрират в графите “Дарения ” или “Други “. Това затруднява установяването на нейния размер от финансовата форма за доклад и изисква да се проследят всички спомагателни документи, подадени към него. Дори в този случай, прекомерно постоянно има разминавания. Тъй като през 2022 г. действаха две Народно събрание – 47-то и 48-то, получили държавна дотация са 22. 
Даренията
Почти една пета или 22% от приходите на партиите пък се образуват от дарения. Тази сума възлиза на 6 303 000 лева На трето място са приходите от членски импорт - 3 001 000 лева, или 11 на сто от средстватата на партиите. 

Големият дял на даренията през предходната година се дължи на извършените избори в края ѝ. Именно по време на предизборните акции партийните симпатизанти се усещат по-ангажирани към финансирането на обединенията, които поддържат. Така да вземем за пример в акцията за изборите от октомври 2022 година обединенията набраха 1 792 601 лева. от дарения от физически лица.
Медийните пакети – главен доход за дребните партии
В годините, в които се организират избори, главен източник на средства за дребните политически субекти се трансформират медийните пакети. Те са тип държавна помощ в размер до 40 000 лева, която се дава на обединения без държавна дотация за политическа реклама в медиите. 

В свои изявления ИРПС към този момент е насочвала вниманието към разходването на медийните пакети, проблемите с контрола им, медиите, към които се насочват тези средства и обединенията, „ абонирани “ за приемането им. В последните две години поради редицата избори, които бяха извършени, се оказа, че обединенията МИР,  БНС-Нова Демокрация, Глас национален, Български съюз за директна народна власт (БСДД) и Българско национално обединяване (БНО) са получили сред 160 000 и 200 000 лева под формата на медийни пакети. 



В годишните си доклади тези партии не показват приемането на медиен пакет – нито в частта доходи, нито в разходната част. Тези средства не се превеждат по сметките им, а след подписване на контракт за медийно отразяване ЦИК ги насочва към медиите, определени от съответната партия. Сумите, изхарчени за медийна реклама, са отразени в докладите от предизборната акция.

Ясно се вижда, че останалите доходи на тези субекти са доста по-малки по мярка. Единствено от БНО са отчели по-значителна сума от 60 000 лева Приложение към доклада на партията прецизира: ”В Други доходи е регистрирана продажба на автомобил за 60 000 лв. ” Това обаче е еднократен доход, който надали ще подсигурява дълготрайната финансова непоклатимост на групировката.

Графиката по-долу демонстрира съотношението сред членския импорт на тези партии и медийните пакети, които са получили през 2022 година. Оказва се, че те не съумяват да съберат членски импорт, който би следвало да е един от “сигурните ” източници за финансиране на партиите. Законът за политическите партии планува, че „ Уставът на политическата партия съдържа правилата за установяване размера на членския импорт ” (чл. 14, алинея 1, т. 10). 


Така да вземем за пример, в член 44 на устава на Глас национален, оповестен в регистъра на Софийски градски съд, написа, че членският им импорт възлиза на 12 лева на година. В доклада на партията за 2022 година обаче не попадат доходи от подобен вид. 
За измененията в партийното финансиране
" Публичният спор по отношение на партийното финансиране в последните години е напълно популистки ", показват анализаторите от Института. - " Разговорите са лимитирани до медийно отразяване на политически водачи, обещаващи намаляването на държавната дотация. Това мощно компрометира ролята на общественото финансиране за партиите. Липсват и всевъзможни хрумвания по отношение на обвързването на дотацията с спомагателни критерии, с изключение на с изборния резултат.

Не се приказва за определянето на разходни стандарти при планирането и разходването ѝ. Не се обмисля въвеждането на характерни форми за отчетност и надзор над партийното финансиране, макар че точно под подобен претекст беше отхвърлен някогашният началник на Сметната палата. Няма и разбори по какъв начин партии с нулеви годишни доходи работят и дават отговор на законовите условия за осъществяване на партийна активност. "  

" В изискванията на представителна народна власт, партиите са главните участници в експертния публичен спор за ръководството. Освен тях несъмнено вземат участие и държавните чиновници, синдикати, работодатели, цивилен организации и прочие Отговорността на партиите обаче е най-висока, тъй като те взимат политическите решения и дефинират посоката на развиване в своите страни.

Ако те не изградят фрагменти с потенциал, познания и професионализъм, то и качеството на общественото ръководство ще бъде едва. В този смисъл – в случай че в България съществуват десетки партии, които от години заявяват нулеви доходи и разноски, те в действителност ли са „ витални “ и се развиват? А може би е извънредно време да стартира действителен спор за нужните промени в Закона за политическите партии и в Изборния кодекс, тъй че партиите да извършват отчетливо своите обществени функционалности ", показват от ИРПС в умозаключение.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР