Приходите на Мтел нарастват с 3,4% до 107,0 млн. евро

...
Приходите на Мтел нарастват с 3,4% до 107,0 млн. евро
Коментари Харесай

Приходите и оперативната печалба на Мтел се повишават през първото тримесечие на 2018 година

Приходите на Мтел нарастват с 3,4% до 107,0 млн. евро
Ръстът на EBITDA е 10,7% и доближава 31,2 млн. евро
Средният доход от клиент (ARPU) пораства с 2,9% до 5,4 евро
Приходите на Мтел, част от A1 Group, са се повишили с 3,4% през първото тримесечие на 2018 година до 107,0 млн. евро. Тенденцията за растеж на приходите на компанията продължава към този момент втора поредна година. Оперативната облага (EBITDA) също се усилва с 10,7% до 31,2 млн. евро, а междинният доход от клиент (ARPU) е повишен с 2,9% до 5,4 евро. Това демонстрират оповестените през вчерашния ден финансови резултати на A1 Group.
Една от главните аргументи за по-високите доходи и облага е растежът на приходите от услуги. В края на 2017 година Мтел започва първата в България онлайн платформа за цифрови услуги, която предлага над 20 облачни решения. В допълнение от 1 февруари 2018 година беше въведено и ново портфолио от мобилни проекти, даващо достъп до цифрови услуги като запазване на данни в облачното пространство и гледане на телевизия през мобилни устройства.
Приходите от закрепени услуги означават растеж от 12,7% до 24,7 млн. евро, подкрепени от положителното показване на извънредните спортни ТВ канали Mtel Sport 1 и Mtel Sport 2, сполучливо предложение на спомагателни услуги на съществуващи клиенти и по-голямото търсене на персонализирани цифрови решения за корпоративни клиенти. Приходите от мобилни услуги остават постоянни на равнището от 64,6 млн. евро. Увеличението на приходите в бизнес сегмента, което се дължи главно на растежа в броя на корпоративни клиенти, компенсира отрицателния резултат от регулацията на роуминг цените в границите на Европейския съюз. Приходите от устройства също се покачват с 2,8% до 16,2 млн. евро основно поради по-високото търсене на смарт устройства.
Средният доход от клиент нараства с 2,9% до 5,4 евро през първата четвърт на 2018 година, основно поради по-висок междинен доход на клиент в частния сегмент и минимизиране на спада на цените в бизнес сегмента.
Общият брой клиенти на контракт се усилва с 0,4%, което съвсем напълно компенсира спада на клиентите на предплатени услуги, подбуден от смяната в Закона за електронните известия, ограничаваща оптималния брой предплатени номера, които може да употребява всеки клиент. Абонатите на закрепени услуги резервират постоянни равнища от 1,005 млн., като спадът от намаляващата известност на закрепените телефонни услуги бива съвсем напълно обезщетен от растежа на ТВ и интернет услугите.
Оперативната облага (EBITDA) се усилва по отношение на предходната година с 10,7% до 31,2 млн. евро основно заради растежа в приходите от закрепени услуги и възстановяване на облагата от продажба на устройства.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР