Приходите на 100-те най-големи оръжейни компании в света са се

...
Приходите на 100-те най-големи оръжейни компании в света са се
Коментари Харесай

Приходите на оръжейните компании по света бележат спад през 2022 г. въпреки увеличеното търсене

Приходите на 100-те най-големи оръжейни компании в света са се свили макар войната в Украйна и напъните на редица европейски страни да усилят разноските си за защита, демонстрира огласеният през днешния ден отчет на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира СИПРИ (SIPRI). 

Според отчета общите доходи за 2022 година на всичките 100 компании са намалели с 3,5% спрямо миналата година и възлизат на 597 милиарда $.

Пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 година и изостреното напрежение в други елементи на света доведоха до внезапно повишение на търсенето на оръжия и военно съоръжение. В отчета на СИПРИ обаче се установи, че оръжейните компании понастоящем не разполагат с индустриален потенциал да отговорят на това търсене.

" Много оръжейни компании се сблъскаха с спънки при адаптирането си към произвеждане на оръжия за високо интензивни военни дейности ", отбелязва Люси Беро-Судро, шеф на отдела за проучвания в региона на въоръженията в института. Наред с това обаче тя акцентира, че оръжейните компании са получили доста повече поръчки - изключително за муниции - и евентуално ще имат доста повече доходи и облаги през идващите години.

Най-голям " принос " за спада на приходите имат фирмите в Съединени американски щати и Русия, се показва в отчета. По данни на СИПРИ американските компании са отчели общи доходи от 302 милиарда $, което е със 7,9% по-малко от миналата година. 

Според стокхолмския институт данните за съветските оръжейни компании са извънредно лимитирани и единствено две съветски компании са включени в отчета за 2022 година Тези две компании обаче регистрират спад на приходите с 12%.

За разлика от тях четирите немски компании, включени в листата на СИПРИ - " Райнметал " (Rheinmetall), " ТисенКруп " (ThyssenKrupp), Хенсолд (Hensoldt) Hensoldt и " Дил " (Diehl) - регистрират приблизително общо нарастване от 1,1%. 

По данни на СИПРИ приходите на 100-те най-големи оръжейни производители в света през 2022 година остават доста по-големи от тези през 2015 г. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР