Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин Хранителна стойност: 500

...
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин Хранителна стойност: 500
Коментари Харесай

Запеканка Пълно стомахче – винаги, когато имам малко кайма, я правя. Лесна, бърза и всички я обожават:

Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

Ако имате кайма, можете да извършите безчет разнообразни ястия. Но като че ли постоянно повтаряме едно и също: мусака, спагети Болонезе, кюфтета, пълнени чушки… Ето ужасно предложение за ново и забавно ядене, което се подготвя доста просто и бързо.

Запеканка Пълно стомахче – вкусотия, на която не можеш да устоиш:

 запеканка с кайма

Запеканка Пълно стомахче

Продукти:

500 г кайма примес

1 междинна глава лук

2 скилидки чесън

1 чаена лъжичка сол

1/2 чаена лъжичка черен пипер

1/2 чаена чаша пикантен пипер

1 ч.л. червен пипер на прахуляк

1 междинна тиквичка

1 домат

1 настърган морков

малко сол и черен пипер

2 яйца

200 мл кисело мляко

малко олио за намазване на ястието

100 г кашкавал и малко суха подправка/копър

Приготвяне: 

Сложете каймата в по-дълбок съд и прибавете ситно нарязания лук и две скилидки чесън. Подправете с половин чаена лъжичка черен пипер, чаена лъжичка сол, малко пикантен пипер (ако не обичате люто, не добавяйте) и една чаена лъжичка червен пипер на прахуляк.

 кайма с лук

Разбъркайте добре и комбинирайте съставките. Можете да разбъркате с лъжица, а още по-добре, в случай че омесите сместа на ръка. Месото би трябвало да поеме добре всички подправки и да остане плътно. Оставете настрани, до момента в който приготвяте зеленчуците.

 омесена кайма

Измийте добре тиквичката и по-късно я настържете от едрата страна на ренде. Посолете настърганите тиквички с една чаена лъжичка сол, разбъркайте и оставете за минута-две, до момента в който се отцеди непотребната течност, която би трябвало да се прецеди.

 настъргани зеленчуци

Добавете ситно нарязан домат и един настърган морков към тиквичките. Подправете с половин чаена лъжичка черен пипер и разбъркайте. Намажете съда, в който ще печете ястието (моят е керамичен съд с размери 22х22 см).

 микс зеленчуци

Разпределете отмерено сместа от каймата на дъното и заравнете с лъжица. Разпределете отмерено сместа от настъргани зеленчуци върху месото. Изравнете и включете фурната да се загрее на 200 градуса.

 кайма със зеленчуци на фурна

 запеканка кайма и зеленчуци

В обособена купа с вилица се разрушават три яйца, след което се прибавят 200 мл кисело мляко. Разбъркайте до гладкост, след което залейте зеленчуците. Разбъркайте малко с вилицата, с цел да може да проникне по-дълбоко, след което наредете резенчета фино нарязан домат от горната страна.

 запеканка с кайма заливка

 шарена запеканка

Печете в авансово загрята фурна на 200 градуса за половин час. След това извадете ястието за малко, поръсете с настърган кашкавал и я върнете в загрятата фурна да се пече още пет минути, до момента в който се разтопи. Отгоре може да поръсите малко изсъхнал копър.

 запеканка във фурната

Да ви е сладко!

 запеканка Пълно стомахче

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР