Пригответе двойна тортиля еспаньола с плънка и ви гарантираме, че

...
Пригответе двойна тортиля еспаньола с плънка и ви гарантираме, че
Коментари Харесай

Разкошна двойна тортиля еспаньола с плънка

Пригответе двойна тортиля еспаньола с плънка и ви подсигуряваме, че ще шашнете всички на масата

Необходими Продукти

За първа тортиля


● картофи - 700 г
● лук - 1 глава
● яйца - 6 бр.
● олио - за пържене (или зехтин)
● сол

За втора тортиля


● картофи - 400 г
● лук - 1/2 глава
● яйца - 3 бр.
● олио - за пържене (или зехтин)
● сол

За плънка


● риба звук - 80 г
● бейби спанак - 1 шепа
● рукула - няколко листа*
● майонеза - 4 - 5 с.л.

Начин на подготвяне

Приготвяме първата, по-голяма тортиля, като режем картофите на относително тънки люспи с случайна величина. С лука действаме по същият метод. Осоляваме и разбъркваме.

В тиган с диаметър 25 см загряваме олио на сдържан огън - дъното би трябвало да е покрито един пръст. Изсипваме зеленчуците и бъркаме понякога, с цел да могат да омекнат и се изпържат отмерено. Това е належащо, защото олиото не ги покрива и в случай че не бъркаме изпод, ще са подготвени, а от горната страна - не. Щом омекнат, картофките ще се натрошат тук-там, само че това въобще да не ви тормози. Нямаме за цел да остават цели или с вярна форма.

Щом стартират да добиват лек тен, отстраняваме от огъня и прецеждаме от мазнината, която не изхвърляме. Оставяме да се поохлади, а през това време разрушаваме яйцата с малко сол.

Връщаме тигана на огъня с доста малко от мазнината, останалата може да използваме за втората тортиля. Слагаме картофената примес при яйцата и разбъркваме. Сипваме в тигана, заравняваме добре и оставяме на сдържан огън, до момента в който по краищата стартира да побелява, а от горната страна леко да се втвърдява (3 минути са задоволителни за тази цел).

Поставяме похлупак или паница по-голяма от диаметъра на тигана и с бързо придвижване обръщаме тортилята, след това леко я приплъзваме назад в него и запичаме още 2 минути и от другата страна. Тук най-важно е първо - да разполагаме с прекрасен тиган с незалепващо дъно и второ - да действаме в действителност бързо, с цел да не се разтече яйцето.

Готовата тортиля оставяме настрани и подготвяме другата - по-малка, по същия метод, употребявайки тиган с диаметър-20-22 см.

За да сглобим нашето красиво предястие, намазваме по-голямата със майонеза, без да стигаме до краищата. Подреждаме зелените листа, а върху тях рибата звук, авансово отцедена от течността и мазнината в консервата. Захлупваме с по-малката тортиля и сервираме.

Испанците считат за най-хубавата тортиля тази, която е мекичка и с леко още течно яйце от вътрешната страна (не сурово, схваща се), по тази причина се запича за малко (2-3 минути от двете страни), въпреки и по този метод обръщането да е по-трудно и да крие опасности.

За начинаещите предлагам първия път да опитат да я подготвят на по-бавен огън, съвсем най-малък, като по този метод ще се втвърди и обръщането ще е доста по елементарно. Няма да бъде по този начин нежна, само че пък лека-полека ще хванете момента и със всяка последваща ще имате от хубава по-хубава тортиля.

Добър вкус!

*Рукола и бейби спанак могат да се заместят от айсберг или други зелени салатени листа.

Разкошната двойна тортиля еспаньола с плънка е доста вкусна.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР