Прието е да се смята, че доброто заплащане е достатъчен

...
Прието е да се смята, че доброто заплащане е достатъчен
Коментари Харесай

Щастието повишава продуктивността с 12%

Прието е да се счита, че положителното възнаграждение е задоволителен тласък чиновниците да извършват дейно отговорностите си. Но резултатите от проучвания, извършени в наши дни, потвърждават, че заплащането не е единственият фактор, който оказва въздействие върху продуктивността ни. По време на проучванията е открита връзка сред щастието на чиновниците и тяхната продуктивност. Изводът е, че ние сме по-ефективни, по-креативни и по-кооперативни, когато сме щастливи. Ако би трябвало да сме още по-конкретни, съгласно скорошно проучване нa икономисти от английския университет в Уоруик, щастливите чиновници са с 12% по-продуктивни, а при тези, които не се усещат щастливи, се следи 10% спад на равнището на работливост. По думите на екипа, провел проучването, позитивните страсти вършат хората по-дейни.

Проф. Андрю Осуълд, един от тримата ръководители на проучването, декларира, че фирмите, в които се отделя внимание и се влага в действия, които покачват удовлетвореността на чиновниците, са по-успешни в построяването на щастливи работни екипи. В Google да вземем за пример регистрират 37% повишение на чувството за задоволеност измежду чиновниците след въвеждането на сходни практики. Резултатът е доказателство за изказванието, че финансовите тласъци не са задоволителни за основаването на щастливи чиновници.

Шон Ачър, който изследва щастието, открива, че мозъкът ни работи доста по-добре, когато сме с положителна настройка. Положителната настройка ни прави по-креативни и по-ефективни при оправянето с проблеми. Освен това щастливите чиновници са доста по-склонни да работят в екип за постигането на обща цел.

Изграждането на благополучие на работното място не трябва да се трансформира в отговорност само на самата компания. За да се усещат задоволени и да способстват за построяването на щастливи работни екипи, самите чиновници би трябвало да положат старания да покачат своето персонално чувство за благополучие. Всеки от нас да вземем за пример може да окаже подпомагане на сътрудник за изпълняването на работна задача или пък да отделя по 2 минути от работния си график, през които да медитира, да подреди мислите си и да открие значимите неща, които дават смисъл на работата му.

Проф. Радж Рагунатан поучава да вземем за пример да се заемем с повече неща, които обичаме да вършим на работното си място. Според него огромна част от хората знаят какво им доставя наслаждение в по-голяма степен, в сравнение с разпознават нещата, в които са в действителност положителни. " И в случай че се любуваме, до момента в който вършим нещо, има късмет то да провокира поток и по този метод да насърчи творчеството и триумфа ни. " Той стартира да изследва щастието на хора с разнообразни специалности в друг стадий от живота им и разгласява проучването си в книгата " Ти си интелигентен, сполучлив, само че дали си ЩАСТЛИВ? ". Българската аудитория ще има удоволствието да се срещне персонално с проф. Рагунатан по време на неговия първи мастър клас в България - „ Щастие. Изкуството на щастието в работата “, който ще се състои на 15 май в София, в Сатиричен спектакъл „ Алеко Константинов ”.

Използвани материали: www.fastcompany.com

 

 

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР