Какво следва за Израел след законопроекта на Нетаняху за преразглеждане на съдебната система?

...
Приетият в понеделник от израелския парламент закон за преразглеждане на
Коментари Харесай

Приетият в понеделник от израелския парламент закон за преразглеждане на съдебната система и ограничаване на правомощията ѝ изпрати страната в неизследвана територия на фона на масови протести от страна на опозицията.

Новото законодателство, известно като "законопроект за разумността", премахва възможността на Върховния съд да отменя правителствени решения, които се считат за "неразумни".

Крайнодясното правителство, ръководено от министър-председателя Бенямин Нетаняху, твърди, че съдиите са станали твърде силни и трябва да бъдат обуздани, докато опозицията твърди, че правителството цели да отслаби съдебната власт и да й попречи да поддържа контрол върху правителството.

Правовите последици от закона - който е част от по-широкообхватна реформа на съдебната система, за която правителството настоява - вероятно ще останат неясни през следващите седмици.

Ето какво знаем до момента:

Има ли обратен ефект новият закон?

Новият закон не е необратим, но пътят напред е несигурен. Израел никога досега не се е сблъсквал с подобно предизвикателство от страна на правителството.

Понеделният законопроект беше приет като изменение на един от основните закони на Израел, които съставляват конституционната рамка на страната.

Досега Върховният съд никога не е отменял основни закони, а само обикновени закони, които нарушават основните закони. Но той има правомощието да го направи и това правомощие ще изчезне при новия закон за "разумността".


Най-малко три организации на гражданското общество са подали петиция до Върховния съд с искане да дисквалифицира новия закон на основание, че той е в противоречие с Основните закони на страната. Лидерът на опозицията Яир Лапид също заяви, че ще подаде петиция в близките дни.

Така че сега опозицията се опитва да използва точно този инструмент, който законопроектът от понеделник имаше за цел да подкопае - поставяйки Върховния съд в неудобно положение.

Един от правните аргументи, които върховният съд би могъл да използва, за да дисквалифицира законодателството, е, че то нарушава "основните ценности" на Израел, като твърди, че поправката е недемократична. Но не е ясно дали законопроектът представлява достатъчен авторитарен завой, който да оправдае решението.

Какво ще направи опозицията?

Приемането на законопроекта в понеделник вероятно ще увеличи разделението в Израел. Страната е изправена пред народни вълнения, работнически стачки и бунт от страна на някои военни.

Нарастващ брой военни резервисти предупредиха, че няма да се явят на служба, ако правителството продължи да изпълнява плана си, което ще изложи на риск военната готовност на Израел.

Израелските лекари започнаха 24-часова стачка, а председателят на Израелската медицинска асоциация Цион Хагай заяви, че лекарите, разгневени от законодателството, искат да се преместят в чужбина.


Правителството заплаши с дисциплинарни мерки срещу стачкуващите. Местните медии съобщиха, че правителството иска съдебно разпореждане, с което да задължи лекарите да се върнат на работа.

Мохамед Джамджум от Ал Джазира, който прави репортаж от окупирания Западен бряг, заяви, че лекарският съюз е трябвало да получи разрешение от трудовия съд, за да се гарантира, че здравните работници няма да бъдат считани за неизпълняващи задълженията си.

Трудовият съд в крайна сметка нареди на стачкуващите медицински работници да се върнат на работа, но много от приемите вече бяха отменени за деня.

Какво още планира да направи правителството?

Понеделник законопроектът беше приет като част от по-широкия план на правителството за преразглеждане на съдебната система.

Допълнителните планове за реформа включват големи промени в Основните закони, за да се промени съотношението на силите между Кнесета и Върховния съд, разделяне на ролята на главния прокурор и ограничаване на възможността за подаване на петиции срещу действия на правителството.

Кармиел Арбит, старши научен сътрудник по Близкоизточните програми в Атлантическия съвет, заяви, че израелците очакват реформите да продължат с бързи темпове.

"Тъй като най-дясната управляваща коалиция в историята на Израел преследва това, което мнозина с неприязън наричат "подход на салама" към реформите - законодателно подкопаване на съдебната система, парче по парче - демократичните институции на Израел са на път да бъдат дълбоко подкопани", заяви Арбит.

"В една страна, която няма конституция, Върховният съд е важна опора, която не позволява приемането и прилагането на закони, които биха позволили на израелските ултрарелигиозни партии да тиранизират светското население, което е мнозинство в страната", добави анализаторът. "Резултатът наистина е криза."

Нетаняху заяви, че предстоящата лятна ваканция на Кнесета до средата на октомври би могла да бъде възможност за договаряне на по-нататъшни промени в съдебната система, и обвини опозицията за невъзможността да се постигне компромис по наскоро приетия законопроект.

В понеделник той се опита да успокои опозицията, като заяви, че се надява да постигне консенсус по всички по-нататъшни закони до ноември.


Източник: "Кнесет": Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР