Приетият от парламента мораториум върху цените на тока е незаконен

...
Приетият от парламента мораториум върху цените на тока е незаконен
Коментари Харесай

Мораториумът ще провокира остра реакция от Брюксел, прогнозира шефът на КЕВР

Приетият от Народното събрание мораториум върху цените на тока е противозаконен и ще предизвика остра реакция от Брюксел. Това предвижда в четвъртък ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов пред Българска национална телевизия.

Става дума за мораториума върху цените за електрическа енергия, топлоенергия и ВиК услуги за бита, който беше признат от депутатите в края на декември. Неговата цел е цените за идващите три месеца да бъдат закрепени към равнищата им от 1 януари 2021 година Предложението пристигна от ГЕРБ и от всички партии като се изключи Движение за права и свободи .

Иванов е сезирал Европейската комисия (ЕК) за решението и чака нейния отговор. По думите му внезапното повишаване на цените е можело да се предотврати, в случай че държавното управление краткотрайно смъкна Данък добавена стойност на енергоносителите до 10%. Вместо това наложеният мораториум може да докара до по-сериозни вреди и още по-рязко повишаване на тока след края на действието, предизвести шефът на КЕВР.

Цените на природния газ и тока се усилиха внезапно и доближиха рекордни равнища в цяла Европа в края на предходната година. Вследствие на това в първия работен ден на новото държавно управление КЕВР предложи повишение на цените за електрическа енергия и топлоенергия надлежно със приблизително 13% и 16% от 1 януари.

Малко по-късно в отговор беше натрапен мораториумът. Той визира единствено битовите консуматори на ток, вода и парно. За бизнесите или така наречен небитови консуматори обаче цената е друга, защото след измененията в законодателството от края на 2020 година те купуват електричество непосредствено от свободния пазар.

В началото на януари енергийната комисия усили цените на природния газ с близо 30% , което провокира остро неодобрение измежду ръководещите. Министър-председателят Кирил Петков упрекна комисията в "преднамереност " и се закани да смени членовете на комисията с изминал мандат, измежду които е и Иванов. Той от своя страна дефинира обвиняването като "обидно ".

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  За бъдещето на дребните. Новини като хората  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР