Приет е нов списък на републиканските пътища, за които се

...
Приет е нов списък на републиканските пътища, за които се
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес

Приет е нов лист на републиканските пътища, за които се събира тол такса

Министерският съвет утвърди нов Списък на републиканските пътища, за които се събира такса за изминато разстояние - тол такса, и анулира предходния лист от 2020 година. В него са включени и второкласните пътища.
С новия лист се уточни и актуализира информацията за тол сегментите на автомагистралите, пътищата първи и втори клас, които са обособена част от трасетата, включени в обсега на платената пътна мрежа, по които се събира тол такса.
Извършени са промени в броя, наименованието, началната и крайната точка, дължината на съответния сегмент в метри и километри на автомагистралите, пътищата първи и втори клас, които подлежат на толуване. Те ще доведат до доста възстановяване отчетността на тол сегментите, което ще докара до възстановяване на събираемостта на тол таксите.

Допустимо ли е основният прокурор да разпорежда инспекции във всички сфери на ръководство и на всички административни равнища, пита Министерски съвет

Министерският съвет насочва до Конституционния съд (КС) искане за наложително пояснение на член 126, ал.2 по отношение на член 127 от Конституцията, обвързвано с пълномощието на основния прокурор да реализира контрол за правда върху активността на всички прокурори. Това бе решено на днешното съвещание на Министерски съвет.

Въпросът до Конституционен съд е: „ Систематичното пояснение на член 126, ал.2 по отношение на член 127 от Конституцията на Република България позволява ли основният прокурор, осъществявайки контрол за правда върху активността на прокурорите, да им разпорежда осъществяването на инспекции за съблюдаване на законността във всички сфери на ръководство и на всички административни равнища? ”
В настояването си държавното управление поддържа, че пълномощията на основния прокурор по визираната конституционна наредба са относими единствено към активността на прокурорите при реализиране на главната функционалност на прокуратурата като подсистема на правосъдната власт. В същото време основният прокурор по реда на надзора за правда разпорежда инспекции във всички сфери на ръководство и на всички административни равнища, за което има многочислени образци от годишните отчети за активността на прокуратурата и от прессъобщения на институцията - възлагани са инспекции в необятен диапазон: от разрешителните за носене и владеене на оръжия (независимо дали те са за лов, защита, спорт и т.н.) до пътната маркировка и пътната сигнализация на автомагистралите и първокласните пътища в страната. Изкуственото разширение на сферите на пълномощия в цялостна степен важи и за разпоредени от прокуратурата инспекции по сигнали или самосезиране. Възприетата процедура води до това, че обсегът на влияние на основния прокурор надвишава системата на прокурорските органи и евентуално визира всички сфери на ръководство и органи на централната и локалната власт, което не подхожда на конституционната уредба, се сочи в настояването.
Министерският съвет моли също Конституционен съд да разгласи за противоконституционна наредбата на член 145 от Закона за правосъдната власт в обособени елементи, защото с тях се уголемяват извънредно пълномощията на прокуратурата.

Обучават повече студенти за медицински сестри и лекарски асистенти

Отпускат се в допълнение още 50 места за образование на медицински сестри и 30 за лекарски асистенти в Медицинския университет в София. Това реши държавното управление с смяна на към този момент одобрения брой на приема в държавните висши учебни заведения през образователната 2022-2023 година.
МУ-София ще образова общо 337 студенти за придобиване на образователно-квалификационна степен „ бакалавър “ за двете специалности. Мотивът за това нарастване е сериозният дефицит на медицински сестри в бранш „ Здравеопазване “ и засилващият се интерес към специалността на лекарския помощник.
Друга смяна планува с 18 повече места (от 44 на 62) за курсанти в специалността „ Организация и ръководство на военни формирования на тактическо равнище “ (за степен „ бакалавър “) във Висшето военно-въздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ - Долна Митрополия. Допълнителните бройки са подбудени от сложното задържане на фрагменти за въоръжените сили. С едно място повече (от 6 на 7) ще има и за специалността „ Стратегическо управление на защитата и въоръжените сили “, за степен „ магистър “ (след добито виеше образование) във Военната академия „ Г. С. Раковски “.

Правителството утвърди решение за присъединяване на България в акции по доброволна релокация на жители на трети страни, търсещи или получили интернационална протекция с поддръжка от Национална стратегия по Фонд „ Убежище, миграция и интеграция “

Министерският съвет утвърди присъединяване на България в акции по доброволна релокация на жители на трети страни, търсещи или получили интернационална протекция с поддръжка от Национална стратегия по Фонд „ Убежище, миграция и интеграция “. На 10 юни т.г. в границите на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, извършен в Люксембург, министрите на вътрешните работи на държавите- членки на Европейски Съюз дискутираха план на политическа декларация по отношение на механизма за доброволна взаимност под формата на релокация. Тази декларация е част от първия стадий на метода за реализиране на прогрес по Пакта за миграция и леговище, препоръчан от Френското председателство и включва релокация на избавени по море лица в страните членки от Средиземноморския и Западноатлантическия маршрут. По искане на България бе въведена опция за преразглеждане на механизма след 6 месеца от задействането му и разширение на обсега.
През месец юни тази година бе основан специфичен формат на Платформата за взаимност към Европейска комисия за съгласуване на осъществяването на декларацията и продан на информация сред страните членки на Европейски Съюз. Страната ни съобщи подготвеност за присъединяване посредством поетапна релокация на 179 лица, според потенциала й и в границите на обезпеченото финансиране по Фонд „ Убежище, миграция и интеграция “ 2014-2020, чийто период за асимилиране е продължен до края на 2023 година и ще стартира с опция за пренасяне на 50 претендента за интернационална протекция. В рамките на точка 4 „ Специални случаи “ от националната стратегия по този фонд са налични средства за преместването на 221 лица в общ размер на 1 326 000 евро. В настоящия миг България взе участие в скица за доброволна релокация от Република Гърция, в осъществяване на която е стихотворец ангажимент за преместването на 70 непридружени малолетни деца /досега са пристигнали 28/.
Решението на държавното управление ще разреши кардинално присъединяване на страната ни в акции на Европейски Съюз за релокация, съгласно опциите и според от обстановката по външните ни граници. Като страна на предна линия, ситуирана на един от най- сензитивните миграционни направления, България е евентуален бенефициент на предстоящ механизъм за взаимност. Именно в тази връзка на 21 март т.г. беше извършено и постоянно съвещание на Националния съвет по миграция, граници, леговище и интеграция, на което участниците единомислещо утвърдиха приемането на документа.

Допълнителни количества питейна вода се обезпечават за потърпевшите от наводненията села в Пловдивско

Министерският съвет одобри Решение за освобождение с възобновяване и даване на освободени държавни запаси от бутилирана вода за питейни потребности по искане на Областния шеф на Област Пловдив, за превъзмогване на последствията от оповестено отчасти бедствено състояние на територията на общините Карлово и Калояново и в с. Трилистник, община Марица.
Безвъзмездното даване на количествата питейна вода от 200 000 литра, ще способства за застраховане потребностите на популацията на територията на общините Карлово и Калояново и в с. Трилистник, община Марица.

Министерството на защитата ще даде помощ на Украйна от 350 броя медицински комплекта с превързочни средства за 35 000 души

Министерството на защитата посредством Военномедицинска академия, ще даде на Украйна 350 броя медицински комплекта. Всеки от тях съдържа бинтове, триъгълни кърпи, марля на кърпи, хигроскопичен памук и асептични превръзки за оказването на помощ на 100 ранени. Общо в тези 350 комплекта, превързочните средства в комплектите са за 35 000 души.
Дарението се реализира в отговор на получено искане от украинската страна за обезпечаване на здравна техника и имущества, топли облекла и екипировка за наближаващия зимен сезон.
Министерството на защитата споделя убеждението, че един от главните цели във всеки въоръжен спор е обезпечаването на съответни медицински грижи за ранените и потърпевшите.
Посочените количества са от дълготрайно съхраняваните ресурси от медицински имущества за потребностите на Българската войска и са изцяло годни за потребление. Необходимите действия по организацията, подготовката, превозването и предаването на материалните средства на съответните оторизирани лица от Украйна ще бъдат осъществени от Министерството на защитата и от структури от състава на българските Въоръжени сили.
Разноските на материалните средства ще са за сметка на бюджета на ведомството за актуалната година.

Министърът на защитата е избран за орган, упражняващ правата на страната като едноличен притежател на капитала на „ Интендантско обслужване “ ЕАД - София

Министерският съвет анулира Разпореждане № 6 от 16 юни 2022 година за установяване на орган, който да упражнява правата на страната като едноличен притежател на капитала на „ Интендантско обслужване “ ЕАД - София.
На съображение член 13 от Закона за обществените предприятия, Министерският съвет дефинира министъра на защитата за орган, упражняващ правата на страната като едноличен притежател на капитала на „ Интендантско обслужване “ ЕАД - София.

Отменя се държавно решение за увеличение на капитала на ТЕРЕМ-ХОЛДИНГс непарична вноска, представляваща правото на благосъстоятелност върху парцели

Правителството анулира РМС № 269 от 26.03.2021 година за увеличение на капитала на „ ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ “ ЕАД - гр. София, с непарична вноска, представляваща правото на благосъстоятелност върху недвижими парцели - частна държавна благосъстоятелност. Имотите, находящи се в град София, към момента се намират в ръководство на Министерството на защитата. Настоящото решение се взема въз основата на документално мнение от управлението на „ ТЕРЕМ - ХОЛДИНГ “ ЕАД за отпаднала нужда от недвижимите парцели - предмет на Решението на Министерския съвет от 2021 година.

Правителството освободи почетния ни консул в Демократична република Конго по персонални аргументи

Правителството одобри решение за освобождението на госпожа Теодора Игнатова от функционалностите й на почетен консул на България в ДР Конго със седалище град Лубумбаши и с консулски окръг, обхващащ територията на област Катанга по персонални аргументи.
Министерство на външните работи показва признателност за работата госпожа Теодора Игнатова като почетен консул на Република България в ДР Конго.

„ БДЖ-Товарни транспорти ” ЕООД ще отдаде чартърен част от неподвижен парцел

Министерският съвет даде единодушие „ БДЖ-Товарни транспорти “ ЕООД да отдаде чартърен част от неподвижен парцел посредством директно договаряне. Обектът е ситуиран в град Русе. Имотът се намира в положително техническо положение и посредством отдаването чартърен ще се подкрепи сдружението в осъществяване на главната му активност.

Променя се статутът на постройка, предоставена за ръководство на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “

Правителството взе решение за оповестяване на постройка обществена държавна благосъстоятелност за постройка частна държавна благосъстоятелност, която се среща се в село Стамболово, община Ихтиман, област Софийска. Тя ще бъде отстранена от активите на Национална компания „ Железопътна инфраструктура ” заради неприятното и градивно положение.
Преобразуването и премахването на постройката е належащо за осъществяване на план „ Модернизация на железопътната линия София - Пловдив ”, железопътен сектор Елин Пелия – Костенец ”.

Община Марица получава собствеността върху държавен парцел

С решение на държавното управление постройка - обществена държавна благосъстоятелност става частна държавна благосъстоятелност и се трансферира на община Марица. Тя се намира на ул. „ 5-та “ в с. Радиново и е със застроена повърхност 31 кв. м. Общината ще я употребява за пенсионерски клуб и действия от локално значение, което ще усъвършенства обществените контакти на хората, интеграцията и витален стандарт на пенсионерите в селото. Поради отпаднала нужда ръководството на парцела се лишава от Българската организация по сигурност по храните.

Министерски съвет утвърди план на Програма сред България и Монголия за съдействие в региона на културата, образованието и науката

Министерският съвет на Република България одобри решение, с което утвърди, като основа за водене на договаряния, план на Програма сред държавното управление на Република България и държавното управление на Монголия за съдействие в региона на културата, образованието и науката.
Програмата ще бъде подписана според Спогодбата за културно и научно съдействие сред държавното управление на България и държавното управление на Монголия, по силата на която се подписват петгодишни Програми за съдействие в региона на културата, образованието и науката, които дават нужната правна рамка за съдействието в тези области.
Решението на Министерския съвет има за цел да обнови договорно-правната база сред Република България и Монголия и да насърчи двустранния продан в региона на културата, образованието и науката. Програмата планува активизиране и разширение на контактите сред културни и научни институции на България и Монголия, замяна на визити на изявени културни дейци, образование на студенти и докторанти и други
България и Монголия имат дългогодишно съдействие в региона на образованието, като нашата страна е със значителен принос в образованието на монголските фрагменти и в развиването на монголската просвета. Виеше обучение в България са получили над 500 монголски жители, а подготовка - повече от 3000 души в разнообразни области, като архитектура, медицина, геология, оперно пеене, приложни изкуства и други
Залегналите в Програмата договорености ще допринесат за цялостното развиване на двустранното съдействие и ще спомагат за взаимното опознаване на културите на Република България и Монголия.

504 лева ще е линията на беднотия в България през 2023 година

504 лева ще е линията на беднотия в България през 2023 година, реши държавното управление. Стойността й ще се увеличи с 91 лева или с 22 % спрямо 2022 година Това е най-големият растеж на линията на беднотия за последните 10 години.
Новото ниво на индикатора ще компенсира изоставането на националната линия на беднотия по отношение на линията на беднотия, избрана с проучването на Евростат „ Статистика на приходите и изискванията на живот (EU-SILC) “.
Увеличаването на цената й ще докара до повишение на обществените помощи по Закона за обществено подкрепяне и финансовата поддръжка по Закона за хората с увреждания, което ще окаже удобно влияние върху уязвимите и най-ниско доходните групи от популацията.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерски съвет

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерски съвет за 2022 година в размер на - 8 150 000 лева за както следва: 5 000 000 лева за източноправославното изповедание - на Българската православна черква - Българска патриаршия (капиталови разходи); 800 000 лева за Мюсюлманското изповедание - на Мюсюлманското вероизповедание (текущи разходи); 2 250 000 лева за ремонт и реституция на Богословския факултет в гр. София, и 100 000 лева за планиране и създаване на православен християнски храм в Република Кипър.

Одобрени са спомагателни 9,5 млн. лева по бюджета на ЦИК за обезпечаване на дейностите по машинното гласоподаване

Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни разноски в размер 9 456 233 лева по бюджета на Централната изборна комисия за 2022 година Средствата са за финансово застраховане дейностите по техническото обезпечаване на електронното машинно гласоподаване за изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година, като в тази сума е включен Данък добавена стойност.
Обезпечените с постановлението действия включват инсталиране на демоверсия на електронна бюлетина, параметризиране на бюлетините, настройване, профилактика, инсталиране и конфигуриране на профилираните устройства за електронно машинно гласоподаване.
Средствата ще бъдат обезпечени посредством преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2022 година.

Одобрена е позицията на Република България за идното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство

Кабинетът утвърди позицията на Република България за идното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира на 26 септември 2022 година в гр. Брюксел, Кралство Белгия.
В рамките на съвещанието се чака Комисията, в наличието на украинския министър на земеделието, да показа информация по отношение на положение на производството и логистиката в Украйна и връзките с Европейския съюз, след което министрите ще проведат продан на отзиви на база на авансово дефинирани от Чешкото председателство въпроси.
Република България ще призове Европейската комисия да обърне особено внимание на обстановката на пазара в страната, вследствие на използването на Споразумението за асоцииране сред Европейския съюз и Украйна, и да приложи всички вероятни принадлежности, в това число използването на член 219 за изключителни ограничения против разстройства на пазара, разказани в Регламент (ЕС) 1308/2013 за определяне на обща организация на пазарите на селскостопански артикули.
По отношение на „ Коридорите за солидарността “ Република България приветства Плана за деяние сред Европейския съюз и Украйна и ясните послания от признатите Заключения на Европейския съвет по отношение на използването на Плана и продоволствената сигурност в международен мащаб.
Отново в точки „ Други въпроси “ се чака Комисията да показа на министрите информация по отношение на селскостопанските аспекти на преразглеждането на Директивата за излъчванията от индустрията.

Правителството одобри Постановление за основаване на комитети за наблюдаване на Споразумението за партньорство на Република България и на стратегиите, съфинансирани от ЕФСУ за програмен интервал 2021 - 2027 година

С постановлението се основават Комитет за наблюдаване на Споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от Европейските фондове при споделено ръководство, и комитети за наблюдаване на всяка от стратегиите, съфинансирани от Европейските фондове при споделено ръководство (ЕФСУ). Определени са функционалностите и съставът на комитетите за наблюдаване и правила за осъществяване на съвещанията и взимане на решения.
С оглед обезпечаване на нужната бистрота и съблюдаване правилото на партньорство е планувано в комитетите за наблюдаване да вземат участие, както представители на централните и териториалните органи на изпълнителната власт, по този начин и на общините, на национално представителните организации на работодателите и на служащите и чиновниците, на организации, представляващи гражданското общество и академичната общественост. Нормативно се дефинират критериите и процедурите за установяване на представители на академичната общественост, както и за избор на юридически лица с нестопанска цел за общественополезна активност, чиито представители да вземат участие в съставите на комитетите за наблюдаване.
С приемането на постановлението се основава нормативна уредба, осигуряваща гаранции за използването и спазването на правилата на партньорство, пропорция и бистрота при ръководство на средствата от ЕФСУ.

Одобрен е план на Допълнение към Изявление по отношение на VJTF

Министерският съвет одобри Решение, с което утвърждава план на Допълнение към Изявление за желание от 14 януари 2019 година за присъединяване в поддръжката от страната хазаин и във финансовите и други отговорности, открити с Техническото съглашение сред Върховното основно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE) и държавното управление на Република България по отношение на съюзническите сили в състава на Съвместните сили с доста висока степен на подготвеност (VJTF) при военни действия на НАТО, в подтекста на VJTF, подписано от Министерство на защитата на Федерална република Германия на 23.05.2022 година.
С Допълнението към Изявлението за желание от 14 януари 2019 година се анулира крайният период за присъединяване в поддръжката от страната хазаин и във финансови и други отговорности, който все още е 31.12.2022 година.
Министерският съвет одобри също по този начин Решение, с което утвърди Нота за присъединение (NOA) на Министерството на националната защита на Португалската република за присъединяване в поддръжката от страната хазаин и финансовите и други отговорности, открити за Република България в случаите на военни действия на НАТО в подтекста на VJTF (Съвместните сили с доста висока степен на готовност).
С горепосочената Нота, Португалската република показва единодушие да съблюдава наредбите на Техническото съглашение сред държавното управление на Република България и Върховното основно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE) по отношение на обезпечаването на поддръжка от страната хазаин на действия на съюзни сили в подтекста на Съвместните сили с доста висока степен на подготвеност (VJTF).
С цитираното две решения на Министерския съвет, Република България удостоверява поетите задължения за оказване на поддръжка от страната хазаин на сили на НАТО, което е принос към груповата защита и за гарантиране на националната сигурност.

Изменя се Устройственият устав на Министерство на културата

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Устройствен устав на Министерство на културата.
С предлагания план се цели оптимизация на структурата на Министерството на културата, която да сътвори условия за успеваемост на процесите, свързани с правно обезпечаване на активността на министерството и в същото време обезпечаване на нужния запас за цялостното застраховане на дейностите, свързани с осъществяване на цикъла на публичните поръчки.
Общата бройка на организационните структури и административните звена на Министерството на културата - 169 щатни бройки след смяната й през 2020 г.(ДВ, бр. 70 от 2020 г.), разрешава метаморфоза на дейностите, при съблюдаване на условията на нормативите за бройка според Наредбата за използване на Класификатора на длъжностите в администрацията (чл. 12 от НПКДА). За осъществяване на реорганизацията е структурирана дирекция „ Правнонормативна активност и обществени предприятия “ с 8 щатни бройки и „ дирекция „ Обществени поръчки “ с 4 щатни бройки в структурата на общата администрация, посредством прекосяване на числеността на дирекция ПНДОП към двете нови дирекции.
Увеличава се числеността на политическия кабинет на министъра на културата в сходство с член 12 от Наредбата за използване на Класификатора на длъжностите в администрацията.

Регламентира се редът за прилагане на отпуска за развъждане на дете до 8 години от бащите

Правителството одобри промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските и Наредбата за паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване. С промените в наредбата за работното време се урежда редът за използването на отпуска за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя). Новите разпореждания регламентират документите, които бащата (осиновителят) следва да показа в предприятието, срокът за подаването им, изискванията за преустановяване на отпуска, както и задължението на работодателя да го даде или да уведоми документално служащия или служителя, че отхвърля използването му. За да излезе в отпуска, бащата (осиновителят) би трябвало да подаде документално заявление-декларация. Когато отпускът се употребява за първи път, работодателят следва да издаде уверение.
С промените в Наредбата за паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване се обезпечава опция за разпределяне и погашение на парично обезщетение за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя). За задачата се основават нужните мостри на документи и се регламентира редът за представянето им в Националния застрахователен институт от осигурителите и самоосигуряващите се лица.
Регламентират се и редът за определяне на отговорностите за дежурство и за времето разполагаем на работодателя. Съгласно измененията работодателят се задължава със заповед да дефинира длъжностите, за които вкарва наряди, както и да утвърди поименни графици за тях.

Министерство на правораздаването предлага по-леки санкции за засегнатост и клюка

Освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказване, когато обект на засегнатост или клюка е орган на власт. Това плануват новите промени в Наказателния кодекс (НК), препоръчани от Министерство на правораздаването.
Проектът планува също понижаване на размера на санкциите при засегнатост и клюка, както и анулация на по-тежко наказуемия състав, когато те са ориентирани към длъжностни лица.
Промените са стимулирани от редица неоправдателни решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) против България, установяващи нарушавания на свободата на изразяването на отзиви, регламентирана в член 10 от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи (ЕКПЧ). Извън това в Националния проект за възобновяване и резистентност е планувано влизане в действие на промени в правната рамка, свързани със отбрана на лицата, които подават сигнали за нарушавания на законодателството. Измененията в относимата правна рамка включват и промени в регламентацията в Наказателния кодекс, обвързвана с закононарушенията засегнатост и клюка, които да обезпечат сходство с Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи на Съвета на Европа и решенията на Европейския съд за правата на индивида.
През последните години в България се следи и друга отрицателна наклонност по отношение на правната уредба и използването на института на клеветата. Тя се показва в възходящия брой частни наказателни каузи за клюка против жители, заведени от длъжностни лица, след подадени тъжби и сигнали против тях при и във връзка осъществяване на службата им.
В тази връзка се оферират промени в член 78а от Наказателен кодекс, който да дава опция жителите да могат да бъдат освобождавани от наказателна отговорност при засегнатост и клюка против орган на властта, когато са изпълнени всички други условия на член 78а от Наказателен кодекс.
С промените ще се отстранен и долните граници на санкциите по член 146 и 147 от Наказателен кодекс, които сега са надлежно 1000 и 3000 лв..
Намаляват се долните граници на санкциите, планувани в член 148, алинея 1 и 2 надлежно на петстотин и хиляда лв.. Така от една страна се пази свободата на изложение на мнение от страна на публицисти и други публични фигури, като се лимитира опцията за налагане на несъразмерни и непропорционални на осъщественото парични наказания.
Премахва се квалифицираният състав по член 148, алинея 1, т. 3 във връзка с закононарушението „ засегнатост “, който е използван и във връзка с закононарушението „ клюка “. По този метод националното законодателство се хармонизира с условията на откритото в практиката на Европейски съд по правата на човека предписание, че длъжностните лица могат да бъдат обект на социална рецензия в по-широк обсег по отношение на изпълняваните от тях публични функционалности.

Разширяват се правата на малолетните участници в наказателния развой и на потърпевшите

Делата за закононарушения, осъществени от малолетни, ще се преглеждат с преимущество и при закрити порти от съдии, притежаващи специфична подготовка в региона на правата на детето или които имат ефикасен достъп до профилирано образование. Специална подготовка или достъп до дейно профилирано образование ще се изисква и от прокурорите и проверяващите органи в границите на досъдебното произвеждане по такива каузи. Това плануват част от промените и допълненията на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), признати от държавното управление през днешния ден.
Задължително ще се изготвя характерност на малолетния обвинен, с цел да се открият неговите характерни потребности във връзка с организацията на отбраната, продължение на образованието, образованието и ефикасното реинтегриране в обществото. Тя ще се изготвя от контрольор при детска педагогическа стая с присъединяване на малолетния, а когато е уместно и с присъединяване на родител, настойник или друго лице, което по закон поставя грижи за обвинения, както и други лица, които разполагат с информация за личността му, в това число и посочени от него.
На малолетния обвинен се дават редица спомагателни права: цялостна информация за правата му ще може да получава родител, настойник или лице, което по закон поставя грижи за него; същите лица ще могат да го съпровождат в правосъдните съвещания и при осъществяване на дейностите по разследването; медицински обзор при задържане; определяне на личностните особености, отбрана на правото на персонален и фамилен живот посредством ограничение на разпространението на информация.
Регламентира се задължението да се вършат звукозапис и видеозапис при разпит на малолетен, арестуван или упрекнат за закононарушение, за което се планува не по-малко от 10 година отнемане от независимост или друго по-тежко наказване.
Редуцират се периодите при задържане на малолетен, като е записано, че явяването му пред съда се обезпечава неотложно от прокурора, който при нужда може да постанови задържане на обвинения до 48 ч. за довеждането му. Мярката за неотклонение задържане под стража в досъдебното произвеждане не може да продължи повече от 5 м., в случай че лицето е привлечено като обвинен за тежко съзнателно закононарушение, и повече от 1 година за закононарушение, за което се планува не по-малко от 15 година отнемане от независимост или друго по- тежко наказване. Във всички останали случаи задържането под стража в досъдебното произвеждане не може да продължи повече от 2 м.
Разширява се описът с процесуални права на потърпевшите, като се прибавя правото им да бъдат придружавани в наказателния развой от лице по техен избор. Това право може да бъде лимитирано, когато наличието на определеното лице опонира на ползите на потърпевшия или може да затрудни наказателното произвеждане.
Ограничава се опцията за провеждането на още един или спомагателен разпит като очевидец, което цели да понижи ненужния стрес за потърпевшия. Изключение се планува само при съществуване на нови обстоятелства, които не са били изяснени при първичния разпит на потърпевшия.
Създава се нова уредба за „ очевидец със характерни потребности от отбрана “. Тя планува разпитът на подобен очевидец да се организира при взимане на ограничения за отбягване на контакт с обвинения, в това число посредством видеоконференция или телефонна конференция. Разпитът ще може да се прави и в уместно помещение; в наличието на възпитател или психолог и от един и същи проверяващ орган, в случай че е нужен още един разпит. В случаите на домашно принуждение или на закононарушение срещу половата цялост по искане на потърпевшия разпитът може да се извърши от лице от същия пол.
Предлагат се и промени в Закона за подкрепяне и финансова отплата на потърпевши от закононарушения. Изцяло нова глава урежда процедурата за осъществяване на самостоятелната оценка на потърпевшите незабавно след подаването на сигнала за осъщественото закононарушение. При оценката се вземат поради типът и характерът на закононарушението и събитията, свързани с него; типът и степента на претърпените вреди; възрастта, интелектуалното развиване, прочувствената и обществената зрялост и образованието на потърпевшия.
Проектозаконът дава опция на членовете на фамилията на потърпевшия (съпругът, лицето, с което той се намира във фактическо общуване, възходящите, низходящите, братята, сестрите и издържаните от него лица), претърпели имуществени и неимуществени вреди от закононарушения от общ темперамент, също да получат подкрепяне.
С проектозакона се вкарват наредбите на Директива (ЕС) 2016/800 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на процесуалните гаранции за децата, които са обвинени или обвинени в границите на наказателното произвеждане и се обезпечава цялостното въвеждане на условията на Директива 2012/29/ЕС на Европейския парламент и на Съвета за определяне на минимални стандарти за правата, поддръжката и отбраната на жертвите на закононарушения и за подмяна на Рамково решение 2001/220/ПВР на Съвета.

Правителството одобри решение по отношение на предложение до Народното събрание за приемане на Проект за капиталов разход „ Придобиване на нов вид военен аероплан “ - втори стадий

Министерският съвет на Република България одобри Решение, по отношение на предложение до Народното събрание за приемане на Проект за капиталов разход „ Придобиване на нов вид военен аероплан “ - втори стадий.
Основната задача на Проекта е да сътвори условия за реализация на втория стадий по придобиване на нов вид военен аероплан за потребностите на Въоръжените сили на Република България.
С придобиването на още 8 броя самолети F-16 Block 70 ще се обезпечи опция за ефикасна подготовка на летателните екипажи, ще се покачат съществуващите качества на изтребителната авиация и ще се изградят нови качества, които ще разрешат осъществяването на необятен набор от задания в народен и групов формат.
Реализацията на втория стадий на плана за нов вид военен аероплан ще разшири обсега на качествата, които ще бъдат реализирани с придобиването на първите 8 самолета и ще разреши реализиране на спомагателни качества.
С доизграждането на една ескадрила многоцелеви изтребители F-16 Block 70 ще се основат условия за осъществяване на условията на НАТО за оперативна и софтуерна съгласуемост и за разширение на приноса на българската страна съм груповата защита на Алианса.

С Методика се основава опция за изменение на цената на контракт за социална поръчка вследствие на инфлация

На съображение чл.117а, ал.1 от Закона за публичните поръчки Министерският съвет одобри Методика за изменение на цената на контракт за социална поръчка вследствие на инфлация. С нея се регламентират редът и изискванията за индексиране на разноските за осъществяване на контракти за публични поръчки за строителство и рамкови съглашения за строителство, подписани по реда на закона, вследствие на инфлация, при която значително са увеличени цените на главните артикули и материали, формиращи цената на строителство. Основната цел на методиката е да регистрира инфлационния риск посредством справедлива и обективна индексация на цената на изпълнени и идни действия.

Правителството дефинира изискванията и реда за съхранението на устройствата за машинно гласоподаване

Министерският съвет одобри Решение за установяване на изискванията и реда за съхранението на устройствата за машинно гласоподаване.
Съгласно държавното решение, за обезпечаване произвеждането на всички типове избори техническите устройства за машинно гласоподаване следва да се съхраняват на уместно място (складови пространства или подобни), отговарящо на изискванията за задоволително пространство за предпазване, инсталиране и тестване, разтоварване, систематизиране и превозване на машините, както и на характерните условия за съхранението им (температура, повърхност, осветеност и др.), избрани от Централната изборна комисия (ЦИК).
До обезпечаването на подобаващи пространства – държавна благосъстоятелност, предопределени за съхранението на техническите устройства за машинно гласоподаване, се планува да се употребяват наети от Централната изборна комисия за период не по-дълъг от 2 години пространства – частна благосъстоятелност, отговарящи на условията.
Министерство на вътрешните работи следва да реализира външната защита на пространствата, в които се съхраняват техническите устройства за машинно гласоподаване. ЦИК упражнява надзор върху съхранението на техническите устройства за машинно гласоподаване. Достъпът до пространствата се реализира единствено с позволение на ЦИК.
Решението планува още при обезпечаване на помещени
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР