Приемате ли ежедневно мултивитамини? Почти 3 от всеки 5 възрастни

...
Приемате ли ежедневно мултивитамини? Почти 3 от всеки 5 възрастни
Коментари Харесай

Хранителните добавки са в голяма степен безсмислени (за повечето хора)

Приемате ли всекидневно мултивитамини? Почти 3 от всеки 5 възрастни в Съединени американски щати споделят, че употребяват някакъв тип хранителна добавка през 2021 година, а пазарът на добавките в Северна Америка е към 50 милиарда $ годишно съгласно най-новите оценки.

Това са извънредно доста пари, които се харчат за нещо, което в действителност може да не ни дава доста – съгласно нова публицистична публикация, написана от учени от Северозападния университет и оповестена тази седмица в JAMA.

„ Ако мултивитамините бяха потребни, до момента към този момент щяхме да знаем “, споделя в изказване съавторът Джефри Линдър, началник по обща вътрешна медицина в катедрата по медицина в Медицинския факултет на Северозападния университет.

Редакционната публикация идва в поддръжка на новите рекомендации от Специалната група за превантивни услуги на Съединените щати (USPSTF), която неотдавна прави мета-преглед на 84 изследвания за успеваемостта на питателните добавки.

Заключението им: има „ незадоволително доказателства “, че приемането на мултивитамини или други хранителни добавки може да помогне за попречване на сърдечно-съдови болести и рак при другояче здрави, небременни възрастни. “

Последните думи са значими: „ Бременните би трябвало да имат поради, че тези насоки не се отнасят за тях “, предизвестява съавторката Натали Камерън, доктор от Северозападната медицина и инструктор по обща вътрешна медицина във учебно заведение Файнбърг.

„ Някои витамини, като фолиевата киселина (витамин С), са от значително значение за бременните, с цел да поддържат здравословното развиване на плода. Най-честият метод за облекчаване на тези потребности е приемането на пренатален витамин “, споделя Камерън. „ Необходими са повече данни, с цел да се разбере по какъв начин характерната добавка може да промени риска от неподходящи резултати от бременността и сърдечно-съдови затруднения по време на бременност. “

Сега, несъмнено, може някои хора да си мислят, че даже да няма действителни доказателства за изгодите от витамините – те въпреки всичко не могат да навредят, нали? Защо хората да не получат може би нищожното количество витамини, което не им доближава, пък останалото да го оставят в тоалетната.

„ Пациентите непрекъснато питат: „ Какви добавки би трябвало да одобрявам? “, споделя Линдър. „ Те губят пари и изобщо потеглят по неверния път като мислят, че има вълшебен набор от хапчета, които да ги поддържат здрави, когато всички просто би трябвало да следваме учредените на доказателства практики – „

Разбира се, „ това едно е да се каже, друго е да се направи, изключително измежду американците с по-ниски приходи “, споделя съавторът Джени Джия, която учи предварителната защита на хронични болести в фамилии с ниски приходи посредством интервенции в метода на живот.

„ Здравословната храна е скъпа и хората не постоянно разполагат със средства да намерят къде да вършат извършения “, изяснява тя. „ Може би не е безвредно навън или не могат да си разрешат някакъв апарат. “

Но в случай че можете да се храните здравословно и да спортувате постоянно, коства си: до момента в който мултивитамините и другите добавки постоянно се популяризират, че съдържат всичко, от което се нуждае здравото тяло, екипът показва, че цели плодове и зеленчуци съдържат същите тези хранителни субстанции и доста повече – витамини, фибри, фитохимикали, всички от които евентуално работят дружно по метод, който просто не може да бъде заимствуван, в случай че ги одобряваме на хапчета.

„ Специалната група не споделя „ не приемайте мултивитамини “, акцентира Линдър, „ само че вредата е, че когато приказваме с пациенти за добавки през доста лимитираното време, в което се срещаме, пропущаме да поговорим по какъв начин в действителност да се понижат сърдечно-съдовите опасности – посредством извършения и отричане от тютюнопушене. “

 Falk, Benjamin J. (1853-1925) - Eugen Sandow (1867-1925)

Юджин Сандоу

И малко история съответно за спортните добавки.

Още спортистите в антична Гърция са съветвани да употребяват огромни количества месо и вино като метод да подтикват атлетическите си представяния. Редица билкови смеси и тоници са били употребявани от антични времена освен от гърци, само че и от хора от другите култури, с цел да се опитат да усилят своята мощ и устойчивост.

През 10-те години на 20 век Юджин Сандоу, необятно считан за първият съвременен културист на Запад, се застъпва за диетичения надзор като метод за възстановяване на мускулния напредък. По-късно различен културист, Ърл Лидерман, акцентира „ говеждия сок “ или „ екстракта от говеждо месо “ като метод за възстановяване възобновяване на мускулите. През 50-те години на предишния век, когато развлекателният и спортен културизъм стават все по-популярен, Ървин Джонсън стартира да разпространява и предлага на пазара протеинови прахове въз основата на яйца, таргетирани особено към културисти и физически спортисти. 70-те и 80-те години бележат трагично повишаване на растежа на промишлеността за бодибилдинг добавки, подхранвано от необятното потребление на модерни маркетингови техники и доста нарастване на културизма като развлекателен спорт.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР