Приемането на Софийска декларация за медийна свобода в Европа е

...
Приемането на Софийска декларация за медийна свобода в Европа е
Коментари Харесай

Софийска декларация за медийна свобода ще бъде приета тази седмица

Приемането на Софийска декларация за медийна независимост в Европа е една от задачите на интернационална конференция, която е проведена в българската столица в деня, когато идват водачите на страните от Европейски Съюз и Западните Балкани за форума на 17 май, който е считан за кулминационната точка на председателството на Европейския съвет от България.

Подготвяният документ планува съответни рекомендации за политики за поощряване независимостта и устойчивите модели на медиите в страни - членки и претенденти за Европейския съюз.

Организатори на " Медийна независимост и плурализъм " на 16 май са четири професионални сдружения от бранша: Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA), Европейската федерация на публицистите, Европейската асоциация на издателите на списания и Съюзът на издателите в България.

Сред участниците са такива имена като Марк Декан - основният изпълнителен шеф на огромната европейска издателска компания " Рингиер Аксел Шпрингер медиа ", Оливер Вуйович, общоприет секретар на Организацията на медиите от Югоизточна Европа (SEEMO), и Матю Каруана Галиция - публицист в малтийския офис на Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ), който е и наследник на взривената в колата ѝ журналистка и герой с корупцията Дафне Каруана Галиция.

В частта, отдадена на съответни образци за напън на медиите в страни от Европейски Съюз и страни претенденти, ще взе участие и Даниел Кадик, програмен шеф на Фондация " Фридрих Науман " за Югоизточна Европа. Освен за ситуацията на Балканите е планувана и част с съответни образци от Полша, Чехия и Унгария, в която вземат участие 7 публицисти, издатели и откриватели от тези страни.

Заради форума в София още веднъж гостуват Владо Лехари, вицепрезидент на ENPA, и Полин Аде-Мевел, която управлява балканския офис на " Репортери без граници ". Неправителствената организация наскоро популяризира своя Индекс за независимост на медиите, в който България бе сложена на 111-а позиция от 180 страни със положение по-лошо от която и да било страна даже от Западните Балкани.

На конференцията ще взе участие и полският евродепутат Михал Бони от групата на Европейската национална партия, който в последно време е деен в областта на цифровите медии, отбраната на персоналните данни и манипулирането на избори през обществени мрежи.

В началото на май Европейският парламент одобри резолюция, с която прикани страните от Европейски Съюз да основат механизъм за наблюдаване на рисковете пред медийния плурализъм и свободата на словото, както и да обезпечат финансова поддръжка на обществените медии и проверяващите публицисти. В същото време би трябвало да има постоянно следене на това по какъв начин държавните управления и локалните управляващи финансират с обществени средства притежателите на медии, се споделя в документа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР