Приемането на Международния ден на човешкото братство, който беше признат

...
Приемането на Международния ден на човешкото братство, който беше признат
Коментари Харесай

Д-р Хамад Ал-Ауади, временно управляващ посолството на ОАЕ: Подписването на Документа за човешкото братство е исторически момент

Приемането на Международния ден на човешкото приятелство, който беше приет от Организация на обединените нации и се чества от целия свят на годишнината от подписването на този документ, считайки 4 февруари за Международен ден на Човешко приятелство. Това е исторически миг!, акцентира краткотрайно ръководещия посолството на ОАЕ у нас Д-р Хамад Ал-Ауади

Папа Франциск и Великият имам на Ал-Азхар Ахмед Ал-Тайеб привлякоха вниманието на света, когато се срещнаха на 4 февруари 2019 година в Абу Даби. Бихте ли разказали в детайли какво тъкмо се случи на тази дата?

- През февруари 2019 година ОАЕ беше хазаин на Глобалната конференция за човешкото приятелство, която се провежда от Мюсюлманския съвет на старейшините за активиране на разговора по отношение на взаимното битие и братството сред хората и методите за укрепването му в международен мащаб. Тя също по този начин цели да се опълчи на интелектуалния екстремизъм и неговите негативни аспекти, укрепват човешките връзки и откриват нови правила за тях измежду хора с разнообразни религии и вярвания. Конференцията съответства със взаимното посещаване на Великия имам, доктор Ахмед Ал-Тайеб, шейх на Ал-Азхар, и Негово Светейшество папа Франциск, папа на Католическата черква, в ОАЕ. Следователно, папа Франциск и Великият имам, Шейхът на Ал-Азхар, Ал-Шариф Ахмед Ал-Тайеб, притегли вниманието на света, когато се срещнаха на 4 февруари 2019 година в Абу Даби, Обединените арабски емирства, с цел да подпишат съглашението. Което съставлява взаимна декларация, призоваваща за мир сред хората по света. Тази среща и това сключване беше самодейност на Обединените арабски емирства за определяне на на практика метод, който документира толерантността в нейния необятен и необятен смисъл измежду народите по света, което накара Общото заседание на Организация на обединените нации да одобри единомислещо резолюция за разглеждане на 4 февруари като " Международен ден на човешкото приятелство ", въз основа на самодейност, показана от него. Обединените арабски емирства, Кралство Бахрейн, Арабска република Египет и Кралство Саудитска Арабия и интернационалната общественост започнаха да честват този ден годишно, считано от 2021 година

На кои разпореждания се базира Документът за човешкото приятелство

Документът за човешкото приятелство удостоверява следното:

1- Правилните учения на религиите приканват за придържане към полезностите

на мира и поддържане на полезностите на взаимното опознаване, човешкото приятелство и взаимно битие.

2- Че свободата е право на всяко човешко създание: религия, мисъл, изложение и процедура, и че плурализмът и разликите в религията, цвета на кожата, пола, расата и езика са мъдростта на божествената воля, с която Бог е основал индивида същества и го трансформира във закрепен принцип, от който произлизат правата на независимост на вярата, независимост на разликите и криминализирането на принуждаването на хората да се придържат към избрана вяра.Или характерна просвета, или налагането на цивилизационен жанр, който не се приема от други.

3- Справедливостта, учредена на милостта, е пътят, който би трябвало да се следва, с цел да се реализира заслужен живот, в границите на който всяко човешко създание има право да живее.

4 - Диалогът, разбирането и разпространяването на културата на приемливост, приемане на другите и взаимно битие сред хората биха съдействали за ограничението на доста от обществените, политическите, икономическите и екологичните проблеми, които обсаждат огромна част от човечеството.

5- Диалогът сред вярващите значи среща в голямото пространство на споделени духовни, човешки и обществени полезности и вложението им в разпространяването на морала и висшите добродетели, изисквани от религиите, и отбягване на безплодни несъгласия.

6- Защитата на местата за поклонение, в това число храмове, църкви и джамии, е обвързване, обезпечено от всички религии, човешки полезности и интернационалните конвенции и правила, и всеки опит за атакуване тук-там за поклонение и ориентиране към тях с нахлуване, бомбардиране или разрушаването е очевидно отклоняване от ученията на религиите и очевидно нарушаване на интернационалните закони.

7 - Омразният тероризъм, който заплашва сигурността на хората, без значение дали на изток или запад, както и на север и юг, и ги преследва със боязън, смут и очакване на най-лошото, не е артикул на религията - даже в случай че терористите издигнат неговите банери и носят неговите значки - само че по-скоро това е резултат от натрупването на недоумение на религиозни текстове и политиките на апетит, беднотия, неправда и подтисничество.И трансцендентност;

8- Концепцията за поданство се основава на тъждество в отговорностите и правата, при които всеки се радва на правдивост.Следователно би трябвало да работим за определяне на концепцията за цялостно поданство в нашите общества.

9- Връзката сред Изтока и Запада е последна нужда и за двамата и не може да бъде сменена или пренебрегната, тъй че и двамата да могат да се обогатят от другата цивилизация посредством продан и разговор на културите.

10- Признаването на правото на дамите на обучение, работа и практикуване на

техните политически права е незабавна нужда, както и нуждата от работа за освобождението им от исторически и обществен напън, който опонира на правилата на тяхната религия и достолепие.

11- Основните права на децата на фамилно образование, хранене, обучение и грижи са обвързване на фамилията и обществото и би трябвало да бъдат обезпечени и защитавани и никое дете на никое място не би трябвало да бъде лишено от тях;

12- Защитата на правата на възрастните, слабите, хората със специфични потребности и уязвимите е религиозна и социална нужда, която би трябвало да бъде обезпечена и предпазена със строго законодателство и използването на техните интернационалните конвенции.

Какви са резултатите от този документ на интернационално равнище?

- Един от най-ярките резултати е приемането на Международния ден на човешкото приятелство, който беше приет от Организация на обединените нации и се чества от целия свят на годишнината от подписването на този документ, считайки 4 февруари за Международен ден на Човешко приятелство. Освен това шейхът на Ал-Азхар и папата на католическата черква приканиха този документ да стане обект на проучване и съзерцаване във всички учебни заведения, университети, просветителни и педагогичен институти; Да помогнем за основаването на нови генерации, които носят добрина и мир, и пазят правата на потиснатите, потиснатите и нещастните на всички места. Затова университети и учебни заведения в Обединените арабски емирства, Египет, Кралство Бахрейн, Ливан, Италия, Съединените американски щати и други включиха документа в своите образователни стратегии и документът стана забавен и за доста откриватели от целия свят свят.

- Този документ промени лицето на света и заздрави връзката сред Изтока и Запада.Той също способства за доближаването на почитателите на разнообразни цивилизации.Днес се счита за конституция за доближаване сред религиите и тласна света към по-голяма общуване, приятелство и мир.От този документ произлязоха доста положителни начинания, като Международния ден на човешкото приятелство.И други начинания. Като да вземем за пример основаването на Международния комитет за човешкото приятелство

- Миналата година Ватикана изрази цената на този документ, когато означи в изказването си: " Ние честваме четвъртата година от подписването на Документа за човешкото приятелство, който беше подписан в Абу Даби, столицата на толерантността, на 4 февруари, 2019 година Нека си напомним дружно смелостта на мъжете, които взеха решение да отворят нов път за човечеството и да удължат десетилетията на прогрес. " Съперничество и омраза, мъже, решили да възпламенят светлината на братството, която единствена може да победи мрака на фанатизма и мракобесие. "

- През октомври 2022 година Конференцията на католическите епископи на

Съединените щати популяризира Документа за човешкото приятелство на повече от 200 епископи в Америка и те се ангажираха да употребяват документа като информация за бъдещи национални междурелигиозни разговори.

- През септември 2022 година Университетът Джорджтаун (във Вашингтон) беше хазаин на конференцията " Изграждане на междурелигиозна взаимност “ за семинари и полемики за подсилване на Документа за човешкото приятелство с присъединяване на студенти от целия свят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР