Приемането на еврото ще е от полза както за държавата,

...
Приемането на еврото ще е от полза както за държавата,
Коментари Харесай

Зорница Русинова: Приемането на еврото ще е от полза както за държавата, така и за хората


Приемането на еврото ще е от изгода както за страната, по този начин и за хората. Това съобщи в предаването „ Тази заран “ Зорница Русинова, ръководител на Икономическия и обществен съвет и някогашен обществен министър.

„ Ние по този начин или другояче от дълго време се приели обстоятелството, че сме част от Европейския съюз и е изцяло разумно да станем част и от единната европейска валута. За нас това значи, че ще станем част от процеса по взимането на решения по отношение на еврото. Ние като страна доста от дълго време сме привикнали да боравим с еврото. Първо поради валутния ръб, т.е. при нас не се чака да има съществени разтърсвания, тъй като ние задоволително дълго сме в този ръб. Второ – в огромна част от всекидневието си ние като хора сме привикнали да боравим с еврото. Не става дума единствено за пътуването в Европа. Имаме и разплащания в евро при пазаруването на коли и жилища “, изясни тя.

Русинова означи, че сега страната ни би трябвало да се сплоти към две доста значими национални дела – приемането ни в шенгенското пространство и еврозоната. Ако станем част от европейското семейство на еврозоната, това ще даде спомагателен подтик на икономическия ни напредък. Според нея не би трябвало да се задават въпроси дали, по кое време и по какъв начин ще влезем в еврозоната, а какви биха били негативите, в случай че не го създадем.

„ Рисковете би трябвало да се проучват от финансистите и банковата система. Никой от тях не вижда риск. Да, има инфлация и повишаване на цените. Друг е въпросът дали това се дължи на процеса по присъединението ни към еврозоната или на някакви други аргументи. В закона за въвеждането на еврото, който сега е оповестен за публично разискване и даден задоволително дълъг интервал, в границите на който цените ще бъдат посочвани както в лв., по този начин и в евро “, изясни още тя.

Според нея няма да има далавера с цените и закръгляването на сумите – нещо, от което се опасяват множеството българи. Русинова изясни, че при изчисляването на заплатите и пенсиите това закръгляване ще се прави в интерес на хората, тъй че никой да не бъде ощетен.

В закона е заложена също по този начин опцията за докладване на нелоялни търговци. Всеки човек, който види, че има спекулативно надуване на дадена цена, ще може да подава сигнал към Комисията за отбрана правата на потребителите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР