Прием в две специалности за новата 2023/2024 учебна година бе

...
Прием в две специалности за новата 2023/2024 учебна година бе
Коментари Харесай

Прием в две специалности обяви единствената на Балканите професионална гимназия по каменообработване в Кунино

Прием в две специалности за новата 2023/2024 образователна година бе разгласен от Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Това стана ясно от извършен диалог сред регионалния шеф на Русе Анатоли Станев и ръководителя на Обществения съвет на учебното заведение Тодор Кондев. „ Водещ приоритет в работата ми е обезпечаването на налично и качествено обучение. Смятам, че професионалното образование не трябва да бъде подценявано, тъй като то също дава доста положителни благоприятни условия за реализация “, разяснява Станев. Той уточни още, че учебното заведение в Кунино е измежду емблематичните образователни заведения в страната и завършващите там получават познания на най-високо равнище в областта на каменоделството. По думите на Кондев каменоделството е модерна специалност с необятно застъпена автоматизация, която е подобаваща и за девойки. Той показа още, че изборът за образование в учебното заведение е прагматичен, тъй като обезпечава вероятност за добре платена работа в страната и чужбина. Припомняме, че гимназията в Кунино е единствена по рода си на Балканите, а в Европа са общо две такива учебни заведения.

Гимназистите ще имат опция да се образоват по специалностите „ Каменоделство “ и „ Декоративни скални облицовки “. Специалността „ Каменоделство “ е предпазена от страната с разпореждане на Министерски съвет от 2018 година. Приемът в гимназията се реализира след показване на удостоверение за сполучливо приключено главно обучение /7 клас/ и сполучливо положен приемен изпит по изобразяване. В учебното заведение сега се образоват 51 възпитаници. В края на своето петгодишно професионално образование учениците получават тапия за приблизително обучение и удостоверение за професионална подготовка с втора степен на професионална подготовка. Гимназията е с над 100 годишна история, като образованието в нея предлага сигурност, обезпечаване на практична специалност и опция за добре платена работа в България и чужбина. След 12 клас възпитаниците на учебното заведение могат да продължат образованието си в Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски “ и Националната художествена академия.

По време на образованието в Професионалната гимназия по каменообработване е предоставена опция за платени стажове във компании, работещи в сектора. Учениците могат да употребяват фитнес навън, игрище за футбол, тенис на маса и за тези, които обичат пътешествия, се оферират и планински колела с нужната екипировка. Осигурен е цялостен интернат с гратис настаняване в изцяло реновирано общежитие с денонощни възпитатели. На навършилите 18 години, се дава опция за образование – шофьорски курсове, категория „ B ”.

Повече информация може да бъде открита на уеб страницата на образователното заведение: https://stonemasonry.eu/.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР