Придобиване на колективен имунитет до май е амбициозна програма, но

...
Придобиване на колективен имунитет до май е амбициозна програма, но
Коментари Харесай

Проф. Мурджева: Колективен имунитет е възможен, но при няколко десетки ваксинирани на ден

Придобиване на групов имунитет до май е амбициозна стратегия, само че не е невероятно да бъде реализирано. Това разяснява в „ Тази заран “ проф. доктор Мариана Мурджева, член на имунизационния щаб.

„ Това може да стане първо, в случай че имаме задоволително количество ваксини, които са планувани по поръчка и са доставени в точния момент. Второто изискване е обвързвано със съществено имунизиране от порядъка на няколко десетки хиляди души дневно. Това е допустимо при добра организация “, уточни проф. Мурджева.

Тя напомни, че във втората половина на април у нас се чака да дойдат над милион и половина дози от препарата на „ Пфайзер/Бионтех “.

По думите на проф. Мурджева така наречен „ групов имунитет “ може да се построи за година, само че при изискване, че редом върви и имунизиране. Според нея все още в страната ни не са имунизирани задоволително хора с оглед и на доставките, които се движат под плануваното.

Иначе имунният отговор при другите ваксини варира. При „ Пфайзер “ да вземем за пример са нужни 30-35 дни за придобиване на имунитет, при „ Модерна “ – 35 до 40 дни, а при „ Астра Зенека “ имунитетът се построява 13-14 седмици от имунизацията.

При преболедувалите имунитет се открива 15-20 дни след началото на признаците и доближава пика си втория или третия месец.

Що се отнася за признаците след „ Астра Зенека “, които постановат консултация с доктор, това са: задуха, болежка в гърдите, отичане на краката, съществуване на синини, главоболие.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР