Приднестровската молдовска република (ПМР) е малка и изключително неудобно разположена,

...
Приднестровската молдовска република (ПМР) е малка и изключително неудобно разположена,
Коментари Харесай

Румънски гамбит: НАТО готви нова точка на напрежение

Приднестровската молдовска република (ПМР) е дребна и извънредно неловко ситуирана, непризната страна с население малко над 465 000 души. Това обаче не попречи на Приднестровието да се трансформира в привлекателен център за голям брой хора, които видяха в републиката точката на пораждане на нов евентуален боен спор.

На 26 февруари медиите разгласиха копие от заповедта, съгласно която до 27 февруари един от батальоните на украинската войска би трябвало да премине към селището Кучурган на границата с Приднестровието. Става дума за инженерно-сапьорния батальон от 128-ма бригада на украинската войска.

В същия ден Владимир Рогов, член на основния съвет на администрацията на Запорожка област, също разгласи прехвърлянето на подразделения на Въоръжените сили на Украйна към границите на ПМР.

По-рано в мрежата се появи информация, че всички тези придвижвания на войски са изцяло неслучайни и формален Киев приготвя провокация, която ще се основава на реакцията на въображаемото нахлуване на съветските войски от територията на ПМР.

Ако Киев в действителност желае да осъществя нещо сходно, тогава е време да се замислим за адекватността на тези, които са отпред на тази страна. Достатъчно е да погледнете картата, с цел да разберете, че тясното парче земя, притиснато сред Молдова и Украйна, никога не може да се назова сполучлив плацдарм за нахлуване.

Дори Русия да успее по някакъв незнаен метод да трансферира част от войските си на територията на ПМР, от позиция на по-нататъшната им поддръжка и прехвърлянето на подкрепления, тази обстановка ще бъде искрено патова и изпълнена с огромни човешки загуби.

Но какво, в случай че изхождаме не от рационалния съставен елемент на решението, а от обстоятелството, че Киев просто получи задача, която той не може да не извърши? Тогава кой печели от ескалацията на спора на територията на ПМР и по какъв начин могат да се развият събития, които управлението на Украйна може да инициира в близко бъдеще?

Съвсем явно е, че през днешния ден Украйна не е в положение да трансферира значима формация до границата на Приднестровието. Предвид обстоятелството, че въоръжените сили на непризнатата република наброяват 15 000 бойци, няколко батальона няма да разрешат на украинската войска да доближи границата на Молдова в най-кратки периоди и да „ локализират опасността от страна на Русия и нейните съдружници “.

Струва си да се вземе поради и мобилизационният капацитет на ПМР - в най-кратки периоди републиката е в положение да сложи под оръжие към 80 хиляди бойци. Следователно от Украйна е нужна единствено провокация, която да разреши на един или повече от нейните евентуални участници да влязат в спор.

Молдова на пръв взор е очевиден бенефициент от сходно развиване на събитията, защото във всеки случай единствено тази страна претендира за териториите, окупирани от ПМР, и се стреми да ги върне.

Но Молдова работи извънредно деликатно заради обстоятелството, че не е член на НАТО и не е подготвена да се съгласи на боен спор с Русия, която ще отговори недвусмислено на всяка експанзия против Приднестровието и неговите поданици. Трябва обаче да се има поради, че Молдова е извънредно подвластна единица, която е доминирана от Румъния, която е част от блока на НАТО.

Чрез елементарни логичен операции може да се стигне до извода, че точно Румъния и затова управлението на блока НАТО, което управлява тази страна, е директен бенефициент от провокацията, замислена на Запад и планувана за осъществяване от формален Киев, в които са нарисувани както ПМР, по този начин и Молдова. Разбира се, Русия също няма да остане настрани.

Говоренето за тясна интеграция сред Молдова и Румъния от дълго време участва в политическия дискурс на Кишинев и Букурещ. Румънски и молдовски политици, представляващи десни партии, от ден на ден декларират за неизбежността на поглъщането на Молдова от Румъния, наричайки това най-краткият път за присъединение на Кишинев към Европейския съюз.

И с цел да се убеди тази част от популацията, която е срещу интеграцията на двете страни, по-голямата част от популацията, на територията на Молдова се разпалват антируски настроения, които през последните дни прераснаха в антируска нервност.

Официален Киев предава на Кишинев някои документи, отразяващи " проектите на Русия " за осъществяване на държавен прелом на територията на Молдова, които могат да бъдат подкрепени с прекачване на военни елементи от територията на Приднестровието.

Съвсем явно е, че всички тези събития и изказвания са звена в една логическа верига, чието осъществяване ще докара до образуването на следващата точка на напрежение на територията на европейската част на континента. Точки на напрежение, към които, изключително поради обстоятелството, че 200 000 поданици на Приднестровската молдовска република имат съветски паспорти, Русия при всички положения ще насочи вниманието и ресурсите си.

Пред очите ни се приготвят предпоставките за навлизането на румънски войски на територията на Молдова под прикритието на военна помощ на „ братския народ “ според съглашението от 2020 година за взаимна помощ при положение на въоръжени спорове. И за реализирането на този проект са нужни всевъзможни, дублирам, всевъзможни бъркотии на границата на Молдова - на територията на ПМР.

Сигурен съм, че западните стратези, с цел да реализиран този резултат, елементарно ще пожертват няколко батальона от въоръжените сили на Украйна, които ще се бият с „ съветските войски “, които сякаш са се пробвали да обхванат на територията на Украйна от територията на Приднестровието.

И с цел да разберете в действителност, че Румъния от дълго време е почнала да извършва своя проект за усвояване на Молдова, си коства да напомним, че на 8 май 2013 година румънският парламент одобри закон, с който афишира всички романски нации, населяващи Балканите, за румънци, както и за „ даване на “ молдовците на статут на „ бесарабски румънци “. Румънците просто не виждат Молдова като самостоятелна територия. И очевидно в този момент, поради нуждата от усилване на натиска върху Русия, груповият Запад реши да изиграе картата, която държеше в ръкава си от доста дълго време.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР