Причините за раждането на недоносени деца най-често са комплексни, както

...
Причините за раждането на недоносени деца най-често са комплексни, както
Коментари Харесай

Всяко 12-о дете у нас се ражда с различна степен на недоносеност

Причините за раждането на недоносени деца най-често са сложни, както и в целия свят. У нас играе роля и следенето на бременността, и предварителната защита на разнообразни патологични положения, които могат да провокират прибързано раждане. Не по-малко значим фактор е асистираната репродукция, която също крие риск от прибързано раждане. Фактор е и възрастта на майката, и многоплодната бременност, която в над 50% от случаите приключва с прибързано раждане. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR Маргарита Габровска от Фондация „ Нашите недоносени деца “, която е експерт по ранна детска намеса.

По думите ѝ поради това следенето на бременността е доста значимо, с цел да могат да бъдат уловени всички тези аргументи.

Всяка година у нас се раждат над 6500 недоносени бебета, като по данни на Фондацията всяко 12-о дете у нас се е родило с друга степен на недоносеност. Тази наклонност се задържа през годините, означи Габровска.

Притесненията за родителите при едно прибързано раждане са доста, като се стартира с това дали бебето ще оцелее, а по-късно идва терзанието по какъв начин то ще се развива – както в здравословен, по този начин и в когнитивен аспект, разяснява на собствен ред психотерапевтката Ния Коновска. „ Оттам нататък родителите имат едно огромно терзание дали ще съумеят да изградят връзка с детето си, по какъв начин ще могат да живеят с тази контузия. И вътрешната борба е огромна, изключително когато казусът на недоносеност е настъпил в по-ранен стадий “, сподели тя и добави, че постоянно в началния стадий родителите в известна степен отпадат от обществото, усещат се отговорни и в потребност да затворят себе си и да се скрият от света. „ Затова това е доста внимателен миг. Важно е да приказваме с схващане към това, че тези родители са претърпели огромна контузия и имат потребност от време за възобновяване “, изясни Коновска.

Това е единствено една от аргументите, заради които е нужна национална стратегия за следене на недоносените деца. Тя е обвързвана не толкоз с финансиране, колкото с организация, уточни Маргарита Габровска. „ Става дума за един график, който да е типов и признат на национално равнище, тъй че да няма значение къде тъкмо и при какви условия си роден в България, с какви финансови средства са родителите ти – от това да не зависи методът, по който ти се развиваш “, акцентира тя.

Габровска посочи и че към момента няма указател на недоносените деца, а по думите ѝ когато липсва указател, липсва предвидимост какво ще е нужно на децата като експерти, лекарства и т. н. „ Всичко това пречи на планирането на услугите “, означи специалистката.

За да подкрепи оправянето с част от проблемите към недоносените бебета, Фондация „ Нашите недоносени деца “ организира акция за събиране на средства за животоспасяваща инсталация за шест неонатологични отделения в страната. Кои са те и каква е апаратурата, всеки искащ да помогне може да види на уебстраницата на Фондацията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР