Причините са огромното търсене, слабото предлагане, достъпното кредитиране, по-високите цени

...
Причините са огромното търсене, слабото предлагане, достъпното кредитиране, по-високите цени
Коментари Харесай

Недвижимите имоти ще продължат да поскъпват

Причините са голямото търсене, слабото предложение, наличното кредитиране, по-високите цени на строителните материали

Коронавирусната рецесия се отрази във всички сфери на бизнеса, само че брокерите на недвижими парцели регистрират растеж в търсенето и продажбата на жилища, изключително в по-големите градове и в курортните селища в България.

Според тях има няколко аргументи за това, само че главното е, че се връща доверието към пазара на недвижими парцели в страната. Има сериозен интерес към обезценените ваканционни парцели, предлагани на пазара най-вече от чужденци, които бързат да продават собствеността си тук, и то на цена даже под нейната себестойност. Причината - затрудненото напредване в изискванията на пандемия.

Основните купувачи в този момент са българи, живеещи в България или чужбина, които влагат спестяванията си в недвижима благосъстоятелност, която да отдават чартърен, или пък да употребяват като ваканционно жилище на морето през лятото.

„ Пазарът на недвижими парцели освен че не пострада от Covid пандемията, само че в противен случай - разви се много ускорено. Очаква се и отсега нататък търсенето да е огромно, пазарът - постоянен, ипотечното кредитиране - налично, а цените да не престават да порастват ", разяснява пред Радио София Жана Стойчева, управител на imoti.net.

По думите ѝ не може да се приказва а „ балон " в бранша, тъй като ползата към парцели е голям - дали тъй като хората желаят да влагат спестяванията си, дали тъй като следва влизането на страната ни в еврозоната.

Всичко това се следи освен в София, а на всички места в България, добави Стойчева.

Във ваканционните селища преобладаващите купувачи също към този момент са българите. И не приказваме единствено за черноморските курорти, а и за планинските.

В началото на 2021 година най-голямо повишаване се установи на вторичния пазар. Строителните материали през последните месеци нарастват със съществени проценти и това обуславя по-високите цени и при новото строителство, удостовери Жана Стойчева.

Данните на имотния пазар демонстрират, че има повишен интерес към близки до градовете къщи - до София, Пловдив, Велико Търново, Бургас и други.
Повечето купувачите търсят двустайни, тристайни жилища.

В София най-предпочитани са южните квартали, макар че някои от тях се презастроиха. В името на по-просторни жилища някои са склонни да влагат и в не толкоз привлекателни квартали. Гаражът и паркомястото към този момент се считат за наложителни, а не екстра към парцела.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР