Причината за загубата на 19 спътника след старта на руска

...
Причината за загубата на 19 спътника след старта на руска
Коментари Харесай

Цял свят им се смее: Руснаците объркаха космодрума и ракетата им падна

Причината за загубата на 19 спътника след старта на съветска ракета през ноември е, че тя е била настроена за изстрелване от различен космодрум. Това съобщи вицепремиерът Дмитрий Рогозин, отговарящ и за галактическата индустрия на страната.
По думите му управлението на държавната корпорация "Роскосмос " е отговорно за "системни неточности ", в това число за това, че ракетата е била програмирана за старт от Байконур в централноазиатската република Казахстан, а в реалност бе употребена за второто изстрелване от "Восточний " в съветския Далечен изток.

Според отчасти финансираното от Държавния департамент на Съединени американски щати "Радио Свобода " в сряда "Роскосмос " е изгубил връзка с първия в историята анголски сателит, изстрелян от Байконур. За него бе е употребен същият мотор "Фрегат " за извеждане в орбита, само че, наподобява, този път повода е отвод на предавател или съоръжение на борда на спътника.

Стартът на 28 ноември от "Восточний " трябваше да изведе метеорологичния "Метеор-М " на стойност близо 45 млн. $, както и 18 дребни спътника на научни и комерсиални възложители от Русия, Норвегия, Швеция, Съединени американски щати, Япония, Канада и Германия. По незнайна причина те не доближиха нужната орбита и паднаха в Атлантическия океан.

Сега Рогозин разкри пред държавната телевизия "Россия-24 ", че повода е човешка неточност. "Ракетата е била програмирана с неправилни координати - все едно, че излетява от Байконур ", добави той.

"Восточний " е първият съветски космодрум за цивилен цели и погълна стотици милиарди рубли. След като откриването му бе отлагано няколко пъти, той проработи през април 2016 година в наличието на президента Владимир Путин. Събитието бе излъчено онлайн по публичната телевизия, само че се наложи отсрочване на старта с един ден поради механически проблем.

В четвъртък от "Роскосмос " отхвърлиха версията на Рогозин и настояха, че ракетата е била потготвена без неточности и за старт точно от "Восточний ". Комисията за повредата и особено назначената от вицепремиера комисия нямат никакви забележки в това направление, се споделя в формалната позиция.

Като причина за повредата от "Роскосмос " сочат параметри на старта, които било "невъзможно да се открият от съществуващите математически модели ". Става дума за "азимут на стартовата площадка, азимут на полета на ракетата притежател и на последната степен на ракетата (а точно слънчево-синхронната орбита точно за това време от годината) ".

Рогозин отвърна с присъщия си жлъч: "Доколкото разбирам, "безаварийният " "Роскосмос " е решил да потвърждава на всички, че повредите стават не поради неточности в ръководството на процесите и предприятието, а "по виновност на събитията ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР