Причината за резкия скок на случаите на варицела е в

...
Причината за резкия скок на случаите на варицела е в
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Резкият скок на варицела се дължи на 2-годишната изолация

„ Причината за внезапния скок на случаите на варицела е в 2-годишното носене на маски и изолацията “. Това съобщи пред Българска национална телевизия проф. Тодор Кантарджиев.

Децата карат доста леко варицела и няма потребност да им се дава антивирусно лекарство, типични са обривът и доста високата температура, изясни експертът.

Той бе безапелационен, че е нужна имунизация против варицела, само че означи, че имунизацията не е евтина и се намира мъчно.

Проф. Кантарджиев изясни, че в случай че при децата инфекцията се прекарва леко, то при младите родители протичането може да бъде доста по-тежко. Той напомни, че инкубационният интервал на варицелата е 21 дни и акцентира, че родителите, които не са прекарали болестта, би трябвало да са под карантина.

„ Трябва да се следят децата, които имат варицела. В по-големите градове и при по-образованите родители децата са имунизирани, тъй че при тях няма да се прояви този обрив “, сподели експертът.

Той разяснява и тематиката за нарочното заразяване и го дефинира като отживялост.

„ То се правеше преди, когато опазването на здравето беше по-добро, изключително във Англия, където щом едно дете се разболее и майката правеше празненство и се викаха още деца, с цел да ги хване и тях “, сподели проф. Кантарджиев. Той уточни още, че в Израел желаят да вкарат наложителна ваксина освен за децата, само че и за възрастните, с цел да няма подобен пробив.

Специалистът засегна и тематиката за разпространяването на ковид.

„ Новият вид на ковид се изкарва доста по-леко. 10% са инфектирани с BQ разновидността на омикрон, никой от тях не е умрял и никой не е признат в болница “, сподели проф. Кантарджиев.

По отношение на разпространяването на грипа той бе безапелационен, че то към този момент е в епидемиологични размери. „ Повишават се случаите на грип А в страната. Грипът се лекува с антивирусно лекарство, в случай че го вземеш през първите 36 часа, на втория ден можеш да се връщаш на работа – нито отделяш вируса, нито си болен “ акцентира проф. Тодор Кантарджиев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР