Причината за най-дългото прекъсване на електрозахранването в Кения остава неясна, тъй като доставчиците на мрежата си разменят обвинения

...
Най-дългото прекъсване на електрозахранването в цялата страна в спомените на
Коментари Харесай

Най-дългото прекъсване на електрозахранването в цялата страна в спомените на кенийците остава загадка, тъй като държавната енергийна компания обвинява повреда в най-голямата вятърна ферма в Африка, която вместо това прехвърли отговорността върху електрическата мрежа

От CARA ANNA Associated Press, 27 август 2023 г., 2:00 ч.

НАЙРОБИ, Кения -- Най-дългото прекъсване на електрозахранването в цялата страна в спомените на кенийците остана мистерия в неделя, тъй като държавната енергийна компания обвини повреда в най-голямата вятърна ферма в Африка, което вместо това прехвърли отговорността върху електрическата мрежа.

Някои от над 50-милионното население на Кения, включително в столицата Найроби, видяха възстановяване на захранването почти 24 часа след масовото прекъсване, настъпило късно в петък. Това беше смущение за източноафриканския икономически център, който се опитваше да се рекламира като технологичен център на континента, но остава предизвикан от предполагаемо лошо управление и лоша инфраструктура.

Стотици хора бяха блокирани в тъмнината с часове на главното международно летище на Кения в Найроби, което доведе до рядко публично извинение от министър в правителството в страна, в която туризмът е ключова част от икономиката. „Тази ситуация НЯМА ДА се повтори“, каза министърът на транспорта Кипчумба Муркомен.

Ръководителят на летищната администрация на Кения беше уволнен, след като генератор, обслужващ главния международен терминал не успя да стартира.

Малко преди полунощ в събота, Kenya Power предложи първото подробно обяснение на прекъсването, обвинявайки за това загубата на производство на електроенергия от вятъра на езерото Туркана Електрическа централа, най-големият вятърен парк в Африка, причинявайки дисбаланс, който „изключи всички други основни генераторни единици и станции, което доведе до пълно прекъсване на мрежата.“

Но езерото Turkana Wind Power в изявление отрече да носи вина. Вместо това, тя каза, че е била принудена да излезе офлайн от „ситуация на пренапрежение в националната мрежова система, която, за да се избегнат големи щети, кара вятърната електроцентрала автоматично да се изключи“. По онова време централата е произвеждала близо 15% от националната продукция.

Такова прекъсване трябва незабавно да бъде компенсирано от други генератори на електроенергия в системата, каза компанията , но продължаващите прекъсвания в националната мрежа пречеха на вятърната централа да бъде върната онлайн.

Kenya Power каза, че дори не може да се обърне към внос на енергия от съседни Уганда, сравнително бърза опция, която по някаква причина беше недостъпна.

„Ние съвместно работим върху възстановяването на междусистемната връзка на Уганда, за да подобрим нашите усилия за възстановяване на мрежата, ”, се казва в него.

Президентът Уилям Руто, чийто собствен офис каза на Асошиейтед прес в събота, че все още работи на генераторно захранване часове след като Kenya Power обяви, че е възстановила електричеството „критични райони“ на столицата, не коментира публично кризата. Вместо това той отново разкритикува призивите на опозицията за антиправителствени протести заради нарастващите разходи за живот, наричайки ги заплаха за инвеститорите.

„Срам за една нация“ беше основното заглавие на един от водещите вестници в Кения, Sunday Nation. В него се казва, че прекъсването е струвало на бизнеса милиони долари и е накарало някои големи болници да работят с генератори.

Кения получава почти цялото си електричество от възобновяеми източници, факт, че правителството ще популяризира като домакин на първата Африканска среща на високо равнище за климата в началото на следващия месец.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР