Причината по-голяма част от пациентите с Алцхаймер да са жени

...
Причината по-голяма част от пациентите с Алцхаймер да са жени
Коментари Харесай

Жените в менопауза са по-застрашени от Алцхаймер

Причината по-голяма част от пациентите с Алцхаймер да са дами евентуално е менопаузата, защото понижава внезапно концентрацията на естроген и на други хормони в организма. До този извод са достигнали учени, изследвали казуса, които разгласиха резултатите от проучването си в научното списание „ Neurology “.
Статистиката сочи, че към две трети от страдащите от заболяването на Алцхаймер са дами, а учените смятаха, че това се дължи на обстоятелството, че дамите живеят по-дълго от мъжете. Новите проучвания обаче демонстрират, че промените в мозъчната активност се дължат на хормонални аргументи.
Настъпването на менопауза може да надеждно да подскаже, че в женския мозък може да настъпят промени, свързани с Алцхаймер, настояват създателите на проучването.
Учените допускат, че главен симптом и допустима причина за развиването на заболяването е натрупването на патологичен протеин в мозъчните кафези – по този начин наречения бета-амилоид. Това са елементи от протеина АРР, който има значима роля при образуването на връзки сред невроните.
Засега не са известни аргументите, заради които в организма на някои хора се нарушава преработката на старите молекули на АРР. В резултат на това в клетките и тъканта на мозъка се натрупват „ части “ от този протеин, от които се образуват саморазмножаващи се токсични „ възли “. Те последователно убиват невроните, което в последна сметка води до малоумие и гибел на индивида.
Учените от дълго време се пробват да схванат, кое точно предизвиква развиването на Алцхаймер и форсира появяването на болестта. През последните години биолозите откриха десетки генетични рискови фактори, които покачват вероятността от появяването му.
В рамките на извършеното проучване учените открили, че ускореното струпване на бета-амилоид и намаляването на размера на мозъка преди всичко били свързани с хормоналния баланс след менопауза. Колкото повече намалявало производството на хормони, толково по-ясни били промените в работата на мозъка при дамите, което не се следило при мъжете.
Това значи, че представителките на нежния пол са по-уязвими на Алцхаймер не в напреднала възраст, а в интервала сред 45 и 50 години, когато равнищата на естроген и на други полови хормони понижават до най-малко, предава БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР