Причината да се стигне до воден режим в Перник и

...
Причината да се стигне до воден режим в Перник и
Коментари Харесай

Регионалният министър: Климатичните промени са причина за водния режим в Перник

Причината да се стигне до воден режим в Перник и други български градове са климатичните промени, съобщи районният министър Петя Аврамова в предаването „ Лице в лице”.
Ново предложение за режима в Перник: Някои села да имат вода през ден За друга част от обитаемоте места режимът да е от 16.00 до 22.00 ч.
Проблемите с климата водят до понижения дебит на водоизточниците и проблеми във водоснабдяването в 6 български града, като във фокуса е попаднал Перник, където ситуацията е най-тежко, счита Аврамова.

Снимка: btvnovinite.bg

Според нея е имало аномалии, като на някои места в страната не е имало дъждове през септември, а на други пък е валяло повече.

Проблемът е, че в Перник язовир „ Студена” е единственият водоизточник и той има едногодишен цикъл.

Според районния министър огромният проблем е, че режимът е бил въведен прекомерно късно и е бил прекомерно мек. Вода е трябвало да се пуска единствено вечер, счита Аврамова.

Друг проблем е, че водопреносната мрежа на Перник е остаряла и акумулира до 70% загуби, защото градът не се е погрижил да я обнови с европейски пари в предходния програмен интервал. Сега към този момент са обезпечени 106 милиона за тази цел.

От понеделник ще бъде подложен нов край, който ще подсигурява, че вода от язовир „ Студена” няма да бъде отклонявана за индустриални предприятия, разкри Аврамова.

Регионалният министър прикани да не се хвърля цялата виновност за обстановката върху пернишкото ВиК сдружение. Тя е безапелационна, че язовирът не е бил изпускан за ремонт, а всички действия по неговата реорганизация са били осъществени по подводен прийом от италиански водолази.

Търговище, Кюстендил и Сливен също са били застрашени от воден режим, защото размерът на язовирите „ Асеновец”, „ Дяково” и „ Ястребино” е напълнен на половина, съгласно данните на еко министъра Нено Димов, разкри Петя Аврамова.

Сливен е присъединил и други водоизточници, с цел да избегне водния режим, сподели районният министър.

Снимка: btvnovinite.bg

Що се отнася до по този начин обсъжданата тол система, Петя Аврамова е безапелационна, че се работи по нейното въвеждане и тя „ не е катастрофирала”. В моемнта се организират проби, само че с изключение на техническото въвеждане има и дръги нюанси.
Заради тол системата: Превозвачите в протестна подготвеност От сектора предизвестяват за банкрути
Регионалното изследване е провело социологическо изследване и 77% от българите считат, че заплащането за използването на пътната мрежа би трябвало да подхожда на вредите, които ѝ се нанасят. Затова превозвачите с тежкотоварни коли би трябвало да заплащат повече, с цел да има пари за поддръжка на инфраструктурата.

Според Петя Аврамова изказванията, че тол таксите ще докара до повишаване на продуктите, които се транспортират, са спекулации, а съгласно проучване на Световната банка покачването е приблизително към 2 ст. върху цените на продуктите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР