Приблизително петдесет и един трилиона парчета от микропластмаса, които тежат

...
Приблизително петдесет и един трилиона парчета от микропластмаса, които тежат
Коментари Харесай

Проблемът с пластмасата - защо рециклирането има смисъл

Приблизително петдесет и един трилиона части от микропластмаса, които тежат 296 000 тона, е количеството на замърсяване на планетата, пресмятат от . Само за съпоставяне, това е към 500 пъти повече от броя на звездите, които можем да следим от Земята.

Ако се чудите какъв е казусът с пластмасата - дано стартираме с това.

Количеството ѝ, колкото и стряскащо да е като число, не е най-големият проблем с нея. Пластмасата е към този момент на всички места: по плажовете, във водите, в храната, която консумираме.

Две трети от пластмасата в моретата идва от сушата. От напълно ежедневни наши дейности. Тя се стича по отводнителните канали, събира се от насъбрания прахоляк в градовете, идва от зле поддържаните пространства в обитаемоте места или от строителните площадки, от отпадъците по плажовете.

Толкова ли е страшна?

Пластмасата е извънредно устойчива. Благодарение на нея сме очевидци на забележителен прогрес на обществото ни. От пластмаса са направени толкоз доста разнообразни предмети, които използваме ежедневно и без които може би не можем да си представим живота си. Пластмаса има даже в галактическите ракети.

Но до тук с изгодите. Нейната резистентност я прави извънредно сложна за разграждане и преправка. Според данни на една елементарна бутилка от минерална вода ще се разгражда в продължение на 450 години, в случай че не бъде рециклирана. А какво значи това ли? Всяко едно парче пластмаса, което в миналото е било създавано, е към момента към нас и ще бъде тук, когато нас към този момент ни няма.

За животни като делфините и птиците, изключително морските типове, пластмасата носи големи рискове. Често те гълтам или се оплитат в нея, което води до съдбовен край. В корема на албатрос от Съединени американски щати са били открити над 30 найлонови торбички, доста от които с етикети от британски и датски артикули, оповестяват още веднъж от . Животните, които гълтам пластмасовите боклуци, умират както от натравяне, по този начин и от апетит, защото стомасите им остават цялостни и им основават подправено чувство за задоволеност. Нали помните за какъв брой време се разгражда пластмасата?

Можем ли да премахнем пластмасата едновременно?

Колкото и да ни се желае да го загребем като с лъжица от морското дъно, това би било единствено фикция. Не е фикция обаче фактът, че теченията в океаните постоянно събират големи количества пластмаса, образувайки цели пластмасови острови. Такъв има да вземем за пример в Тихия океан, а за вероятност - пластмасовият остров е с размерите на Франция, само че умножена по две. Учените пък са пресметнали, че за почистването единствено на 1% от това замърсяване биха били нужни 67 кораба и цяла година непрекъснато почистване.

Как това визира теб?

И в случай че си мислим, че тази птица надалеч в Съединени американски щати не е част от нашата реалност и в нашите стомаси пластмаса няма, то бъркаме, по тази причина дано се замислим за това какво в действителност ядем. В една от три риби може да бъде открита микропластмаса. Какво се случва? Рибите в моретата и океаните също гълтам пластмаса. Тя остава в тях. Биват уловени, ние ги слагаме на трапезата си и ги консумираме. И сами можете да си извършите извода - пластмасата влиза и в нашия корем.

Ето за какво е от огромно значение да стартираме да рециклираме, с дребни стъпки към огромната смяна.

Какво можем да създадем?

Най-просто казано - да променим навиците си, да вземем за пример да заобикаляме пластмасата, когато е допустимо, и да събираме разделно останалата, както и да си носим торбичка за неведнъж извършване на покупки, когато отиваме до магазина.

В новата си осведомителна акция " Рециклирането има смисъл ", тази тематика повдигат и от Лидл България. Те илюстрират значимостта от преработването, както и един от най-големите проблеми на актуалния човек - постоянно не рециклираме, тъй като не виждаме положителния образец или нямаме сътрудник, с който този нов табиет да бъде по-естествен за нас.

Във въздействащото , което е част от акцията, виждаме, че това по какъв начин реагираме на тестванията, на които сме подложени, открива силата на нашата лична персона и темперамент.

Момчето в клипа не изхвърля отпадъците си разделно, само че момичето, което харесва, го прави. По сложния метод той схваща каква е цената на вярното решение и извървява дългия път към това да промени навиците си.

От Лидл България ни демонстрират по какъв начин вътрешната мотивация и убеденост, както и поддръжката извън могат да създадат чудеса. А любовта и желанието за смяна могат да вървят ръка за ръка. Трансформацията на нашите привички ще докара до смяна на самите нас, на света към нас, на хората към нас.



" Рециклирането има смисъл " е акция, която насочва вниманието към тематиката и цели да подтиква преработването. Лидл работи в посока понижаване на пластмасата и използването ѝ, като вкарва доста ограничения в поддръжка на тактиката и интегрира редица артикули, направени от рециклирана пластмаса.

Информационната акция в действителност е част от огромната тактика на Schwarz Gruppe - , която Лидл България следва неотменно. Тя цели отбягване и съкращаване използването на пластмаса посредством редица ограничения - понижаване и преработване на пластмасата, редизайн на опаковки лична марка, разчистване и унищожаване на пластмасови боклуци от околната среда, както и създаването на нововъведения.

Всяко наше деяние има значение, а преработването има смисъл, тъй като след 500 000 години би било прелестно да имаме същински, а не пластмасови плажове, океани и гори.

* наличие на Lidl
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР