Приблизително една четвърт от възрастните в САЩ са имали сезонна

...
Приблизително една четвърт от възрастните в САЩ са имали сезонна
Коментари Харесай

Учени в САЩ алармират за рязък скок на поленовите алергии

Приблизително една четвърт от възрастните в Съединени американски щати са имали сезонна алергия през 2021 година, съобщи nbcnes.com, базирайки се на оповестени данни от първото по рода си изследване по тази тематика на Центровете за надзор на болесттите CDC.

Експерти удостоверяват, че през последните няколко години фрапантно се е нараснал броят на хората с поленова алергия, които търсят помощ за първи път с такива недоволства. Влошават се и признаците на хора, които са към този момент диагностицирани със болестта.

Основна причина за сезонните алергии в зрелост наподобява е изменението на климата, настояват от ден на ден експерти.

„ Поленовият сезон сега е с към 3 седмици по-дълъг, в сравнение с е бил преди 30 години, и във въздуха има към 20% повече полени “, разяснява доктор Неелу Тумала, експерт по УНГ заболявания и кодиректор на Climate Health Institute към Университета „ Джордж Вашингтон “. Тази статистика също е резултат от изследване, оповестено през 2021 година

Тъй като температурата в сърцевината на Земята се покачва, повърхностният й пласт се размразява по-рано през годината и разсънва дърветата от зимния им сън, предизвиква ги да цъфтят и да създават прашец доста по-рано, гласи едно от обясненията. Освен това, освен топлият сезон е по-дълъг, самото количество полени във въздуха е доста по-голямо, споделя доктор Тумала. Сезонът на поленовите алергии освен е по-неприятен, тези положения оказват въздействие и върху когнитивната функционалност, както и върху качеството на съня, добавя той.

Според други учените изгарянето на изкопаеми горива, което е друга причина за световното стопляне, усилва равнищата на въглеродния диоксид и затова дърветата и растенията създават повече поленов прашец.

Д-р Стенли Файнман, алерголог и представител на Американския лицей по алергия, астма и имунология, назовава феномена „ поленова стихия “.

„ Броят на полените, изключително през този сезон, е доста, доста по-висок, в сравнение с в предишното “, безапелационен е той.

Вече е ясно, че признаците стартират по-рано през годината и са по-тежки. Ясно е и друго – че увеличението на тези положения има парично изражение – повече пари за визити при доктор и лекуване, негативно влияние върху качеството на живот и обвързваните с това разноски, обобщават специалисти.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР