Приблизително 360 000 души може да умрат преждевременно преди края

...
Приблизително 360 000 души може да умрат преждевременно преди края
Коментари Харесай

Как петролни и газови компании в Европа поставят човешки животи в риск и докога ще им се разминава?

Приблизително 360 000 души може да умрат прибързано преди края на века поради световното стопляне, породено от излъчванията на парникови газове през 2022 година от деветте съществени петролни и газови компании в Европа. Това разкри изследване на „ Грийнпийс “ – Нидерландия.

Анализът стъпва върху данните на Shell, TotalEnergies, BP, Equinor, Eni, Repsol, OMV, Orlen и Wintershall Dea за излъчванията им през 2022 година по личните им измервания . С метода за пресмятане на породената от въглерод смъртност, създаден от американския откривател Р. Даниъл Беслър, е направена оценка, че тези компании може да причинят минимум 360 000 преждевременни смъртни случая преди края на века със своите излъчвания единствено от 2022 година: 2,7 милиарда метрични тона въглероден диоксид.

„ Разминава ли им се ликвидиране на фирмите за изкопаеми горива? “ – пита Лиса Гьолднер от „ Грийнпийс “. И добавя:

„ Въглеродните излъчвания, изхвърлени едвам за една година, ще основат талази на гибел до края на века. Ако добивът и изгарянето на изкопаеми горива продължи с днешните мащаби, то милиони хора из целия свят ще умрат прибързано. Поетапното прекъсване на използването на изкопаеми горива е въпрос на живот и гибел, по тази причина държавните управления би трябвало неотложно да забранят този вид планове и да принудят фирмите бързо да понижат своите излъчвания. “

Според отчета оценките са извънредно консервативни по пет аргументи:

– Взимат се поради само смъртните случаи, породени директно от рискови температури. В изчислението не влизат други рискови климатични събития като наводнения, суши, горски пожари, стихии, инфекциозни болести.

– Не се взимат вземат поради смъртни случаи, породени от замърсяването на въздуха при горене на изкопаеми горива или други рискове, произлизащи от производството и използването им.

– Възможно е самоотчетените от фирмите въглеродни излъчвания да са по-ниски от оценките при използване на други подходи за отчитане.

– Проучването употребява закостенял сюжет за бъдещите излъчвания на парникови газове.

– Тази оценка преглежда единствено 2022 година, което значи, че в случай че излъчванията от изкопаеми горива не бъдат фрапантно понижени, свръхсмъртността ще се умножава година след година.

Поради тези аргументи същинският брой на преждевременните смъртни случаи, дължащи се на излъчванията от парникови газове от деветте компании, може да бъде по-голям .

Днес изследването „ Емисии през днешния ден, гибел на следващия ден: Как главните петролни и газови компании в Европа слагат животи в риск “ ще бъде показан на конференция в границите на Конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата COP28 в Дубай .

„ Грийнпийс “ приканва международните водачи на COP28 да вземат решение за бърз и обективен преход оттатък въглищата, петрола и газа. Също по този начин, да забранят всевъзможен рандеман на изкопаеми горива и да усилят налозите на фирмите с такава активност, с цел да платят те за следствията върху климата, както и за понесените загуби и вреди – в това число от разрастващите се страни. Защото тези компании имат историческа отговорност .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР